Tisdag 26 september

Programledare: Anders Holmberg och Nathalie Besèr

Tony Blair
Idag håller Tony Blair sitt sista tal till Labourkongressen innan han avgår som premiärminister. Hur beskriver han det han har åstadkommit och vad som väntar Labour och Storbritannien?

Afghanistan
Ett land där talibaner och fundamentalister gjort en ovälkommen comeback. Västvärldens styrkor finns på plats, men har knappast lyckats skapa fred och säkerhet för folket. Vi sänder direkt från Svea Livgarde som i dagarna skickar iväg nya trupper för att övervaka det allt mer spända läget i Afghanistan. Vi möter bl.a. Zahir Afshar, afghan i Sverige, Bengt Kristiansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén, Ann Wilkens, svensk ambassadör i Pakistan. Vi får även höra en intervju med Afghanistankännaren Ahmed Rashid. 16.10

Tony Blair och Labour
Vi fortsätter att prata om Tony Blair och vad hans parti har gjort för socialdemokratin i Europa. Finns det likheter mellan den politiska situationen i Sverige och Storbritannien? Samtal mellan Johnny Munkhammar, Timbro och Håkan A Bengtsson, Arena. 17.00

Spanien
I år är det 70 år sen det spanska inbördeskriget bröt ut. Men spanjorerna är ändå inte redo för att göra upp med sitt förflutna. Men det finns en grupp spanjorer som däremot VILL gräva i det förflutna - och gör det också.
Reportage av Petra Socolovsky.

Greenpeace
Om den pågående aktionen mot det fartyg som dumpade miljöfarligt avfall i Elfenbenskusten. Samtal med Jan Isaksson, pressansvarig på Greenpeace och Said Mahmoudi, folkrättsexpert vid Stockholms Universitet.

Sveriges unga i utrikespolitiken
Vi har mött Sveriges ungdomsdelegat, Laila Naraghi som på torsdag reser till New York för att tala inför FN:s generalförsamling. För några dagar sen mötte hon Jan Eliasson för att diskutera FN: s roll i världen.
Reportage av Johanna Eklundh.

Nya medlemmar i EU
Beslut väntas idag om att EU får två nya medlemsländer från och med 1 januari. Men kritiken mot Bulgarien och Rumänien är hård och EU ställer tuffare krav på dem än på tidigare medlemmar.

Producenter: anders.diamant@sr.se och karin.wickstrom@sr.se