Fredag 29 september

Programledare: Monica Saarinen och Kristin Göthe

Frostiga relationer mellan forna sovjetstater
Den senaste konflikten handlar om Ryssland och Georgien som försämrats dramatiskt på senare tid. Idag ställs 4 ryska officerare inför rätta i Georgien, misstänka för spioneri. Något som fått Ryssland att uppmana FN:s säkerhetsråd att agera.  Samtal med Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren och Hedvig Lohm, frilansjournalist, Georgien. 16.04

Fredagsintervju
Lennart Aspegren, en man som både springer och rider, men säger sig vara i grunden lat. Han var med och drog igång Svenska Amnesty, han har varit domare i FN:s krigsförbrytartribunal för Rwanda, han har utbildat domare i Irak och mycket mer. Han har fortfarande internationella uppdrag, bland annat hur rättegångar mot misstänkta terrorister ska skötas.

Lådan som revolutionerade transportnäringen 50 år
Det gäller containern som lika enkelt transporteras på båt, lastbil och flyg. Men containern kan användas till mycket. I stockholmsförorten Rågsved bildar 4 containrar stommen i ett annorlunda husbygge. Vår reporter träffade några ungdomar som tröttnat på att leta efter ett kulturhus. Nu bygger de det själva.

Gränsen för sex
Igår avslöjade det grävande programmet Kalla Fakta i TV4 att den höge militär som dömdes för misshandel av sin fru i våras också hanterat topphemliga handlingar slarvigt och utsatt sig för risker med sin avvikande sexuella läggning. Men när blir någon en säkerhetsrisk och hur tar man reda på det? Samtal med Stefan Ryding Berg, chefsjurist vid Försvarsmakten, Johan Pehrson, fp, justitieutskottet och Peter Lövendahl, officersförbundet.

Miljontals människor drabbas av malaria varje år Malaria är också en av de sjukdomar som dödar flest -uppemot 2 miljoner människor dör varje år. Men en svensk forskargrupp har kanske hittat hjälpen för de som drabbats hårt av sjukdomen. Samtal med Anna Vogt, forskare på Karolinska Institutet.

Parlamentsval i Österrike på söndag
Österrike som tjänat mest på EU-utvidgningen är samtidigt det land som är mest EU-skeptiskt i Europa. Valrörelsen handlar om utbildning, pensioner och sjukvård, som i de flesta val i Europa. Men det handlar också om rädsla för utlänningar och kriminalitet.

Fredagskrönika
Björn Elmbrant
om att gå från opposition till regering.

Hemlighetsfulla regeringsförhandlingarna
Nästa fredag får Sverige en ny regering. Den borgeliga alliansen träffas nu dagligen för att förhandla om den kommande regeringsförklaringen och ministerlistan. Men mycket av det som komma skall är fortfarande höljt i dunkel. Och de journalister som följer regeringsförhandlingarna på nära håll, har hittills inte fått reda på mycket.

Producenter:
maria.meschke@sr.se och karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista