Tisdag 3 oktober

Programledare: Monica Saarinen och Kristin Göthe

Riksdagens öppnande
Vi möter två färska ledamöter i den nya Riksdagen. Två personer med helt andra yrkeskarriärer i bagaget.  


Burma
Nu har FN: s säkerhetsråd för första gången diskuterat situationen i Burma, ett land som hålls i ett järngrepp av en av världens grymmaste och mest långlivade militärdiktaturer. Ett land där oppositionella fängslas, där minoriteter förföljs och där vanstyret och förtrycket leder till att miljoner burmeser flyr till grannländerna. Kommer omvärlden äntligen att öka trycket på militärjuntan i Burma och kommer det i så fall att ha någon effekt? Samtal med bl. a. Penny Davies, Svenska Burmakommittén, Margareta Koltai, Diakonia och Jesper Bengtsson, författare och skribent 
16.10

Nordkorea planerar kärnvapentest
En av världens sista kommunistiska diktaturer meddelade idag att de tänker genomföra ett kärnvapentest. Flera länder bl. a. grannländerna Japan och Sydkorea har reagerat mycket starkt på tillkännagivandet. Vad ligger bakom Nordkoreas hot om att testa kärnvapen? Samtal med Daniel Nord, vice chef på SIPRI. 17.00

Oroligt i Mellanöstern
Det har varit mycket oroligt i dom palestinska områden de senaste dagarna. USA: s utrikesminister, Condoleeza Rice kom idag till Mellanöstern för nya samtal. Hon ska bl. a. träffa den palestinske presidenten Abbas i veckan. Samtal med Kirsten Belck-Olsen, Norsk Folkehjelp i Gaza City och Paul Katsivelis, mellanösternkännare. Reportage av Cecilia Uddén.

Riksdagens betydelseTidigare idag hölls Riksdagens högtidliga öppnande.
Vi tittar på hur arbetet i Riksdagen kommer att se ut efter regeringsskiftet. Hur ska socialdemokraterna arbeta i opposition? Och hur mycket inflytande får egentligen dom borgerliga riksdagsgrupperna? Samtal med Anders Jonsson, politisk kommentator.

Kontantstopp på bussar
För andra gången på bara några veckor stoppar facket all hantering av kontanter på SL: s bussar I Stockholm. Orsaken är risken för rån då förarna får hantera allt mer pengar när folk köper enkelbiljetter. I eftermiddag bestämmer Arbetsmiljöverket om stoppet kan fortsätta. Hör bland andra bussförarna om problemet. Reportage av Anders Diamant.

Producenter: marie-jeanette.lofgren@sr.se och karin.wickstrom@sr.se