Tisdag 10 oktober

Programledare: Anders Holmberg och Johan Wangström

Guantanamo
Vi ska till det amerikanska fånglägret på Guantanamobasen på Kuba. Där hålls fortfarande 490 fångar som USA gripit i sitt så kallade krig mot terrorismen. Sveriges Radios Thomas Nordegren har fått tillstånd av amerikanska myndigheter att besöka lägret.

Ryssland efter Politkovskaja
Idag begravs den mördade journalisten Anna Politkovskaja i Moskva. Kommer den ryska ledningen att kommentera hennes död? Och vad händer i Tjejtjenien - det område hennes kritiska rapporter ofta handlade om? Vem ska nu våga granska militären? Medverkar gör bland andra Johan Lagerfelt, Svenska Tjetjenienkommittén och SR:s utrikeskorrespondenter: Maria Person Lövgren, Kristian Åström och Kjell Albin Abrahamson. Kl. 16.10

Ryssland
Vi fortsätter debatten om Ryssland. Även om Anna Politkovskaja kanske var den mest kända ryska journalisten utomlands, var det bara ett i raden av journalistmord de senaste åren. Och idag kräver flera rysslandskännare att Sveriges och EU:s politik mot Ryssland måste bli tuffare. Vi samtalar med  Anna Jonsson, rysslandsforskare vid Uppsala Universitet som även sitter i styrelsen i Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter och Urban Ahlin, ordförande i utrikesutskottet.

Maria BoreliusHandelsministern Maria Borelius har anlitat barnflickor som hon har betalat svarta pengar till. Ministern har sagt att hon inte hade råd att betala skatt - trots att familjen tjänade över en miljon om året. Vi samtalar med Göran Greider ledarskribent Dala-Demokraten och Marie Söderqvist, krönikör Expressen. 

Sista resan till Pnom Penh
Hör författaren till boken, Sista resan från Pnom Penh. Jesper Huor var 2 år när hans far reste till Kambodja för att stödja Röda Khmerernas revolution.
Författaren Jesper Huor besöker Studio Ett.

Oppositionen
Den socialdemokratiska oppositionen i riksdagen börjar formera sig. En av dem som får en ledande ställning blir förra finansministern Per Nuder nu socialdemokraternas talesman i det viktiga finansutskottet.
Reportage av Pontus Mattsson.

Västsvensk kapitalism
På fredag väntas det klarna om Christer Gardell efter många turer kan skrapa ihop tillräckligt många Volvoaktier för att få en plats i företagets styrelse. Att denne oskrivne riskkapitalist velat få inflytande över Volvo har väckt kritik i näringslivskretsar i Göteborg de senaste veckorna. 
Reportage av Björn Elmbrant.

Producenter: marie-jeanette.lofgren@sr.se och karin.wickstrom@sr.se