1 av 7
Condoleeza Rice.
2 av 7
Monica Saarinen
3 av 7
Johan Wangström
4 av 7
5 av 7
Kenneth Sandberg, Sverigedemokrat i Kävlinge
6 av 7
Daedong floden i Pjongjang, Nordkorea
7 av 7

Onsdag 18 oktober

 

 

 

Programledare: Monica Saarinen och Johan Wangström

Nordkorea
USA:s utrikesminister Condoleeza Rice är just
nu på resa i Nordkoreas grannländer. Hon ska diskutera hur FN:s sanktioner mot Nordkorea efter kärnvapenprovsprängningen i förra veckan ska genomdrivas i praktiken. Samtal med Tom Hart, kinakännare.

Arbetslösheten
Är en av de stora frågorna just nu. Men samtidigt förbereds för en ny arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Redan är det brist på personal inom vissa branscher och konkurrensen och kompetensen väntas öka. Men hur lätt ska det vara för ett svenskt företag att rekrytera i t ex Indien? Vi samtalar med bl. a Lena Hjelm-Wallén, ordf. arbetskraftkommitén, Anna Kinberg Batra, riksdagsledamot (m), Erland Olausson, avtalssekreterare LO. 16.10

Stormen mot ministrar
Vi ska vi diskutera stormen mot regeringens nya ministrar. Vad avgör om en minister får gå eller inte? Hör bland andra Gudrun Schyman som reagerat på granskningen av dom kvinnliga ministrarna. Vi möter även Sven-Erik Alhem, överåklagare och Fredric Dahlman, VD Thalamus.
 17.00

I spåren av kärnvapentestet             För Kina innebär oron efter Nordkoreas kärnvapenprovsprängning en oro för flyktingströmmar från den fattiga grannen. Men redan nu lever många nordkoreanska flyktingar i Kina. SR:s korrespondent Hanna Sahlberg rapporterar från Nordkoreanska gränsen om de gömda flyktingarna och deras kinesiska hjälpare.

Silfvercreutz
Får ett adligt svenskt efternamn som dog ut för mer än 250 år sen återanvändas av en vanlig svensk? Svaret är ja, i alla fall i fallet där en ”Flodin” numera kan tituleras ”Silfvercreutz”. Men Riddarhuset tyckte inte att så skulle bli fallet. Reportage av Anders Diamant.

Muslimska kvinnor och slöjor
En debatt om användning av slöja rasar sen en tid i Storbritannien. Det senaste fallet handlar om en ung lärarinna som använder heltäckande slöja, och som en av Tony Blairs ministrar vill sparka från jobbet. Samtal med Maria Eksedler, Ekots utrikeskorrespondent och Sofia Cherif, frilansjournalist.

Kävlinge kommun                             
Det krävs tydliga alternativ i politiken om man vill förhindra att Sverigedemokraterna blir ännu större. Därför bryter nu moderaterna i Kävlinge kommun sitt långvariga samarbete med socialdemokraterna. Det betyder i praktiken att Sverigedemokraterna efter valet nu går från isolering till att bli verkliga vågmästare. Gösta Lempert är reporter i Kävlinge.

Producenter:
Helena Giege och Maria Meschke
helena.giege@sr.se   maria.meschke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".