1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
Sara Stenholm
3 av 6
Norrtäljeanstalten
4 av 6
Carl Bildt träffar Condoleezza Rice
5 av 6
6 av 6
Ungern 1956

Sveriges relation till USA och Ungernrevolten

Måndag 23 oktober

16-timmen

Ungern-56
Vi uppmärksammar Ungernrevolten för 50 år sen. Idag högtidlighålls minnet av upproret mot sovjet 1956. Samtal med Sara Svensson, frilansjournalist, direkt från Ungerns huvudstad Budapest.

Sveriges relation till USA
Idag invigs Sveriges nya ambassad i Washington, nya utrikesministern Carl Bildt träffar Condoleezza Rice och Kungen och Drottningen äter lunch i Vita Huset med presidentparet Bush. Studio Ett sänder från Washington om Sveriges relationer till världens enda supermakt. Medverkar gör: Britt-Marie Mattsson Göteborgs Posten, Carl Bildt utrikesminister (m) och Jan Eliasson fd utrikesminister (s).

17-timmen

Afghanistan
Våldet i Afghanistan har förvärrats kraftigt under året. Talibanerna sägs vara på stark frammarsch. Och idag hotar också talibanernas befälhavare, Mullah Mohammed Amin för dödliga attacker mot civila i Europa.

Frivillig Enkelhet
Många lider brist på tid och ork. Några tar konsekvenserna av stressen och växlar ner. För dem finns det en numera en hel rörelse som kallas Voluntary Simplicity, ”Frivillig Enkelhet” på svenska. En som låter sig inspireras är  Jörgen Larsson, doktorand i sociologi.

Bidrag till kyrka
Vi tar upp en tvist i USA där en kyrka sägs ha bedrivit politisk propaganda och nu riskerar att förlora sin skattefria status. Reportage av Claes Andersson.

Eid-al Fitr
Idag firar muslimer högtiden Eid al- Fitr. Fastan är över och man träffar släktingar för att umgås och äta massor av god mat. Vår reporter Maryam Shirforoushan är hemma hos familjen Ciber i Rågsved som firar Eid al- Fitr.

Fängelseyoga
Många stressade västerlänningar har tagit till yogan för att få balans och harmoni i livet. Men kan andningsövningar och meditation också återanpassa interner på fängelser till ett liv i frihet? Norrtäljeanstalten är först bland svenska fängelser som satsat på yogan som en del i vården. Reportage av Lars Ekelöf.


Programledare: Monica Saarinen och Sara Stenholm

Producenter: Helena Giege och Thomas Nordegren
helena.giege@sr.se       thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".