Anders Borg blandar siffror

Sifferkriget mellan regeringen och oppositionen trappas upp när valet nästa höst nu närmar sig.

Strax efter att Magdalena Andersson presenterat Socialdemokraternas skuggbudget i går kom motangreppet från finansminister Anders Borg.

Ett bärande argument i Borgs kritik är att Socialdemokraterna vill höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar, något som motsvarar runt 35 000 kronor per år för en person som tjänar drygt 200 000 kronor om året.

Och att Socialdemokraterna som alternativ vill satsa pengar på en yrkesintroduktion för arbetslösa ungdomar var absolut ingenting som Borg lät sig imponeras av.

- Man lägger en subvention på 10 000 mot en skattehöjning på 35 000 och menar på fullt allvar att man skulle få fler människor i de här systemen. Det är naturligtvis helt orimligt, sade Borg.

Att ge 10 000 med den ena handen och så ta 35 000 med den andra. En bild som gör det enkelt för var och en att förstå att det inte går ihop.

Men bilden stämmer inte.

Socialdemokraterna vill ge 12 gånger mer till yrkesintroduktionen än vad Anders Borg ger sken av. De 10 000 kronorna i statligt stöd är per månad, inte per år.

Så ska man jämföra just de här siffrorna på ett rättvist sätt blir det 120 000 ut med ena handen och 35 000 tillbaka med den andra, på ett helt år alltså.

Det har inte gått att få tag på Borg i dag men av hans pressekreterares sms att döma går inte dra någon annan slutsats än att Borg visste att han jämförde månads- och årssiffror. Enligt pressekreteraren ville Borg framhäva att Socialdemokraternas höjningar av arbetsgivaravgiften är ungefär tio gånger högre än den summa partiet lägger på subventioner till de ungdomar som är arbetslösa.

Att politiker (eller journalister med, själv har jag sagt fel på miljoner och miljarder mer än en gång) tar fel på siffor är inget ovanligt. Sådant händer varje dag, men effekterna för den som gör det kan bli väldigt olika.

Den som vill kan fundera på vad som hänt om det varit Håkan Juholt, eller någon som varit ifrågasatt, som blandat ihop summorna för månader och år för att ta hem en politisk poäng.

Och inte en finansminister som toppar nästan alla förtroendelistor som finns.