Om P3

Frekvenser
Våra sändningar distribueras av Teracom och den exakta frekvensen för P3 varierar från ort till ort. Titta på Teracoms lista över orter och sändare så ser du vad som gäller där du bor.


Ung radio
P3 är radio för och av unga människor i Sverige. Skön, rolig och viktig radio med ett innehåll att skratta åt, reagera på, sjunga med i eller städa till. Vi satsar på ett brett programutbud där en del program tilltalar många olika sorters människor medan andra är lite smalare. För oss är detta vad som menas med Public Service-radio, radio i allmänhetens tjänst. Det viktiga är inte att alla gillar allt i P3, utan att alla hittar något de tycker är riktigt bra.

Det är svårt att sätta etiketter på alla program i P3 men musik, underhållning, samhälle och kultur är några olika typer av innehåll i programmen. Alltid ur ett ungt perspektiv. Det innebär bland annat att vi låter unga komma till tals i våra program, spelar musik som riktar sig till unga människor och tar upp frågor, situationer och problem som rör unga.


Musik
Musiken är viktig i P3. Så viktig att vi har bestämt att omkring 65 procent av allt vi sänder i P3 ska vara musik. Vi har också bestämt oss för att spela mycket ny musik, men också att variera vårt musikutbud. Det betyder att du kan höra omkring 1200 olika låtar i veckan, från olika musikgenrer. En tredjedel av musiken är svensk, eftersom det görs så mycket bra musik i Sverige som vi vill sprida.

Vi ser inte bara musiken som underhållning i våra program, utan ser den också utifrån ett journalistiskt perspektiv. Många av våra program handlar om musik och flera av oss som jobbar på P3 sysslar på heltid med att bevaka musikvärlden. Vi strävar efter att alla musikstilar ska på plats P3, breda som smala, och om det är något vi kan skryta över så är det att vi har koll på nya band, nya musikstilar och annat inom musikbranschen.

Läs mer:

P3 Musik presenterar veckans nya låtar:

Mest spelade låtar per år:


Humor
Radio är ett bra medium för humor, har det visat sig. Kanske beror det på att det inte finns några rumsliga begränsningar att ta hänsyn till, utan att det går att förmedla roliga och absurda situationer genom att låta lyssnaren skapa egna bilder i huvudet.

Det här har vi tagit fasta på i P3. Under åren har det odlats fram en mängd humorprofiler, och några av P3:s humorprogram har redan blivit klassiker.


Nyheter och omvärlden
I P3 hör du nyheter från Ekot och från P3s nyhetsredaktion. Dessutom berättar våra egna redaktioner om stora in- och utrikeshändelser i reportage, dokumentärer och specialprogram. Vi bryr oss extra mycket om ämnen som angår och är viktiga för Sveriges unga människor och bjuder så ofta vi kan in dig som lyssnare att tycka till och diskutera.

P3 är också en service-kanal och det betyder att vi informerar om trafiksituationen. Vi förmedlar också meddelanden från myndigheter när det finns behov av att berätta exempelvis om att telefonnätet tillfälligt har slutat fungera, att en fabrik har börjat läcka giftiga gaser eller andra viktiga meddelanden som du behöver nås av.


Kultur
Som sagt är musik en viktig del av P3, men vi ger även plats för andra kulturyttringar i etern och då främst de moderna uttrycken i bl.a. film, litteratur, teater, mode och media.

Vi vill också ge det oetablerade plats och chans att höras.

Därför låter vi ofta våra lyssnare bidra med egen poesi, musik och ibland hela program. P3s kulturredaktioner rör sig inte bara i de finkulturella salongerna utan försöker hålla koll på såväl på klassisk kultur som populärkultur och på vad som händer underground.


Webbkanaler
P3 har flera webbkanaler där du kan lyssna på din favoritmusik dygnet runt. Allt du behöver är en intenetuppkoppling eller en 3G-mobil.

  |  |  |  |


Historik
Nya P3 föddes när Riksradion och Lokalradion slogs samman till Sveriges Radio i januari 1993. Den största förändringen var att P3 fick uppdraget att vända sig till en yngre publik och P4 till den äldre halvan av befolkningen. P3 lägger därför stor vikt vid att se omvärlden ur ett ungt perspektiv.

För att kunna göra radio som känns intressant för unga lyssnare kommer vi att fortsätta skapa nya programformer, att experimentera och utveckla dialogen med dig som lyssnar.

Hoppas att du fortsätter att lyssna på P3!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".