P3:s musikpolicy

P3 är en del av Sveriges Radios utbud till en ung publik. P3 ingår därmed i det digitala erbjudandet till unga tillsammans med kanalerna P3 Star och P3 Din Gata. P3 riktar sig till 15-35 åringar med kärnmålgruppen 20 – 35 år.

P3 ska vara en pålitlig guide till nya musikupplevelser, helt utan kommersiella intressen. P3 älskar ny musik.

P3s mål är att i musiken spegla nuet och kanalen spelar därför främst samtida former av populärmusik. Med "populärmusik" menas här många olika genrer (rock, hiphop, RnB, pop, elektronisk dansmusik, indie mm). Musiken i P3 ska följa målgruppens föränderliga smak. Minst 40 % av musikutbudet ska vara svenskt. Musik utgör sammantaget ungefär två tredjedelar av innehållet i P3.

Att presentera musik som väljs med integritet, kunskap och stor generositet mot unga lyssnare är ett av P3s viktigaste kulturuppdrag. P3 ska ha en ledande roll när det gäller att introducera ny musik.

Musiken har stort egenvärde och ska både underhålla och ge nya upplevelser. Det gör P3 genom att erbjuda varierade musikflöden såväl som fördjupande musikjournalistik. Dessutom sänder P3 livemusik, både konserter och intimare spelningar. P3 satsar också på egna musikevenemang och sändningar från olika festivaler, samt livemusik i form av P3 Session.

P3 ska ha en stark ställning inom musikjournalistiken och dela kunskap med lyssnarna. Ett av målen med musikflöden, specialprogram och P3s musikjournalistik är att stimulera nyfikenhet och intresse för olika uttryck inom popmusiken. P3 bevakar även den oetablerade musiken, utan krav på kommersiell utgivning.

P3 spelar ett brett utbud av popmusik från senare år med tyngdpunkt på den innevarande tolvmånadersperioden. Igenkänningsfaktorn ska vara hög, med målet att vid sidan om de välbekanta titlarna introducera ny musik. P3 ska sträva efter en jämn fördelning mellan manliga och kvinnliga artister. Ett mångsidigt musikutbud skapas genom att olika genrer blandas över dagen och veckan. På kvällstid sänds specialprogram med en generös och inbjudande attityd till hela publiken.

P3s musikredaktörer reglerar hur ofta olika titlar ska höras och spellistan är det verktyg som tryggar mångfalden. Spellistan uppdateras regelbundet varje vecka på spellistemötet. På kvällar väljer de musikbärande specialprogrammen sin egen musik. P3 ska erbjuda variation i utbudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".