p3 nyheter

Medieforskare: Facebookupprop spelar ingen roll

Det finns massor av grupper på Facebook som man kan gå med i för att man gillar en artist eller för att visa att man hejar på sitt favoritlag till exempel.

– Jag tror att det handlar om att på profilen visa att man håller med om något, men att vara med i en grupp betyder inte så stort engagemang.

Det finns också grupper för att man tycker något om ett politiskt förslag.

– Det är väldigt lätt att bli medlem, man skriver under något med sitt namn och det är ingen som ringer tillbaka, man klickar bara i ”ja”, och man kan gå ur när som helst.

Hur stort tror du att engagemanget skulle vara om det inte var på det sättet?

– Då tror jag att många färre skulle gå med.

Mer än 50 000 människor är medlemmar i facebook-gruppen Stoppa IPRED, regeringens nya fildelningslag. Bakom uppropet mot lagen står Piratbyrån, sajten The Pirate Bay - och piratpartiet där Christian Engström är vice ordförande

Vad är tanken med ett sånt här upprop?

– Det är ju att försöka visa de gamla makthavarna att det här är någonting som engagerar människor, var och en av de här 50 000 är ju riktiga människor, som har valt att ta ställning i den här frågan, säger Christian Engström.

– Jag vet inte om jag vill kalla det för engagemang, jag tror de anmäler sig en gång och inte tänker mer på det sen, säger medieforskaren Anders Fagerjord.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista