p3 nyheter

Strejkar efter slick i örat på jobbet

På ett måleriföretag i Stockholm pågår just nu en konflikt mellan en anställd som påstår sig ha blivit slickad i örat av en äldre kollega och arbetsgivaren, som säger att ord står mot ord. Facket varslar om strejk, och den anställde Miriam Govindasamy berättar sin version av historien.

Har du blivit utsatt för sexuella trakasserier? Var går gränsen? Varför tror du så många låter bli att anmäla?

- En äldre kollega låtsades att han skulle viska någonting, men istället för att viska slickade han mig i örat och höll ena armen runt mig och den andra för örat så att ingen skulle se någonting, berättar Miriam Govindasamy.

Händelsen inträffade under en julbordsresa förra året. Miriam berättar att hon blev chockad och gick till chefen direkt. De bestämde tillsammans att hon skulle prata med mannen när de var tillbaka på kontoret på måndagen.

- Jag ville att han skulle få en chans att be om ursäkt. Om han kunde göra det så skulle det räcka för mig, men han erkände inte det här utan han förnekade det.

Det kunde varit värre
Miriam gick då tillbaka till chefen som tyckte att hon skulle släppa det hela och inte gå till facket.

- Han sa att det kunde ha blivit värre, att jag kunde ha blivit våldtagen.

Hon blev ombedd att ta ledigt några dagar men när hon ändå kom till jobbet hade företaget tagit in en tjej från bemanningsföretaget Manpower som tog över Miriams arbetsuppgifter. Då kontaktade Miriam facket.

- Det här är en ung tjej i en mansdominerad bransch som har blivit sexuellt ofredad. Som vi ser det så har företaget låtit bli att ta hennes historia på allvar och utreda den som de ska enligt diskrimineringslagen, säger Tove Ladberg på fackförbundet Syndikalisterna.

Vanligare än man tror
Diskrimineringsombudsmannen tror att sexuellt ofredande på arbetet är vanligare än man tror, men att få vågar gå så långt som Miriam som rapporterade händelsen. Även Jan-Olof Gustavsson som är ombudsman på det andra fackförbundet på arbetsplatsen, Måleriförbundet, ser allvarligt på händelsen.

- Min uppfattning är att om det är så som hon hävdar så ska det polisanmälas för sexuella trakasserier, säger Jan-Olof Gustavsson.

Ord står mot ord
Vd:n på företaget Kenneth Ekebom vet inte vad som är sant eller inte, men tycker att läget just nu är onyanserat.

- Jag har förklarat att det står ord för ord. Jag kan varken bekräfta eller dementera, säger Kenneth Ekebom.

Men han vill inte ge några kommentarer kring huruvida företaget har hanterat händelsen på rätt sätt. Miriam vill ha en ursäkt från mannen och strejkar just nu med stöd från facket. Hon kräver en lön fram till årsskiftet, då hennes anställning slutade. Men det går inte företaget med på, de vill istället att hon ska ägna två timmar av sin arbetstid till jämställdhetsfrågor.

- Jag hade gärna sätt att hon som brinner för frågan skulle vara med och modernisera vårt jämställdhetsarbete, om man nu kan förbereda sig för sådant här vilket jag inte tror att man kan.

Miriam vill helst av allt bara glömma händelsen.

- Jag har en son och en sambo där hemma som har tagit mycket stryk av det här. Jag vill bara gå vidare.

Tove Meyer
tove.meyer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista