Peter Sunde och Fredrik Neij.
p3 nyheter - the pirate bay

TPB ska betala 12 miljoner

I dag ska de dömda bakom The Pirate Bay betala 12 miljoner kronor i skadestånd till film- och musikbranchen, annars kan Kronofogden frysa deras konton.

Att domen i tingsrätten är överklagad och att domaren Tomas Norström misstänks för jäv, stoppar inte Kronofogden från att driva in pengarna.

Läs också:

– Det är ett stort kravbelopp som finns inne på Kronofogdemyndigheten, vi söker ju tillgångar och egendom för att kunna lösa skulderna så att de blir betalda, det är ju vår främsta uppgift på indrivningen då, säger Fredrik Eriksson på Kronofogdemyndigheten.

Trots att domen i tingsrätten är överklagad till Hovrätten och att den kan komma att tas om i tingsrätten, så stoppar det inte Kronofogden att driva in pengarna från killarna i The Pirate Bay.

I tingsrätten fick de ett års fängelse var och dömdes att betala 30 miljoner i skadestånd.

Och nu har film- och musikbranschen ansökt om att få in tolv av de 30 miljonerna med hjälp av Kronofogden. Finns inte pengarna, kan Kronofogden komma att frysa deras konton.

– Att vi fastställer konton, eller fast eller lös egendom, det inbegriper till exempel fastigheter och fordon, säger Fredrik Eriksson.

Frysta konton innebär inte svält. Det kommer finnas pengar till mat och boende.

– Jo handla mat kan man ju göra naturligtvis, både när det gäller boende och mat det mest nödvändiga då, säger Fredrik Eriksson.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".