p3 nyheter

Laglig nedladdning i Nederländerna

Två av de mest debatterade frågorna inför EU-valet är ju fildelning och upphovsrätt.

Men medan till exempel Frankrike och Storbritannien är inne på hårdare tag mot illegala fildelare, finns det länder där frågan knappt diskuteras alls.

Vår reporter Ulrika Lindqvist var i Nederländerna, där är det helt lagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material, och inga lagändringar verkar vara på gång.

När jag frågar juridikstudenterna på Amsterdams universitet om fildelning svarar de i kör:

"Alla här laddar ner upphovsrättsskyddat material"

– Jag tittar på många amerikanska tv-serier, de finns inte på holländsk tv. Om Gossip Girl och Heroes bara fanns att ladda ner lagligt skulle jag gärna betala för det säger Lindsay Richters.

– Jag tänker på lagen men jag tjänar inget på det, det är bara för mitt personliga användande, jag ser inte riktigt problemet, säger Lindsay Richters.

Men vad säger då den holländska lagen egentligen om nedladdning?

– I princip är nedladdning från vilken sajt som helst tillåten, säger Lucie Guibault, på Institutet för Informationslagar på Amsterdams universitet.

Ja, att ladda ner upphovsrättsskyddat material är tillåtet i Holland, säger Lucie Guibault och hänvisar till rätten att ta kopior för privat bruk, men å andra sidan är det olagligt att ladda upp upphovsrättsskyddat material.

– Och jag tror att om du frågar vem som helst som fildelar säger de "ja det är lagligt i Holland". Men de tänker oftast inte på att de samtidigt laddar upp. Hälften av det man gör är lagligt, men andra hälften är olagligt, säger Lucie Guibault.

Men även om fildelning inte är ett särskilt hett ämne bland holländska politiker eller i media, så finns det de som tycker de blivit hårt drabbade av utvecklingen även här.

I Red light district i Amsterdam ligger skivbutiken Outland records, som Lonely Planet tipsar om.

Fast när jag kommer dit visar det sig att de har slutat sälja skivor. Ägaren, Dj:n och producenten Jeroen Krom, säger att han gav upp för några månader sen.

– De senaste fem åren har varit riktigt tuffa, det har gått ner ner ner.

När inte ens Dj-stammisarna kom och handlade vinyl längre blev det ohållbart, säger Jeroen Krom.

Butiken har han kvar, men nu säljer han designerprylar i stället. Producera kommer han nog fortsätta med, men aldrig mer sälja skivor.

– Det ger mig ingen tillfredsställelse längre, det är ledsamt.

Men medan Jeroen Krom menar att den illegala fildelningen varken är någons fel eller går att stoppa nu, så tycker vd:n för skivbolaget Epitaphs europeiska del, Hein van der Ree, tvärtom.

Fildelningen kan och måste stoppas, säger han, och lägger ansvaret på politikerna.

– Här i Holland har det varit extremt frustrerande än så länge. Inga politiska partier har uttalat något som helst stöd för den kreativa industrin här, säger Hein van der Ree.

Men snart kommer skivbolagen inte ha råd att ta fram nya artister längre, säger Hein Van Der Ree och menar att politikerna här inte vill ta hårdare tag mot fildelningen eftersom det skrämmer bort unga väljare.

Det han hoppas på nu att är EU ska sätta press på Holland.

– Vi kan bara be att Hollands regering följer i Frankrikes och Sveriges spår - där de försöker de göra nånting - och säga hörni: festen är över, det har varit kul men på ett eller annat sätt måste ni betala för musik.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se