Resultatlöst toppmöte i Ryssland

Toppmötet mellan Ryssland och EU i ryska Samara gav inte särskilt många konkreta resultat. Den planerade dagordningen för detta tolfte toppmöte överskuggades av andra saker. Gripandena av flera oppositionsledare som skulle delta i en tillåten protestmarsch mot Kreml kritiserades hårt av EU:s företrädare.

– Jag önskar, och säger ofta, att de som ville demonstrera i Samara och säga sin mening kan det. Det är oroande att en del inte ens kunnat resa hit för att demonstrera, förklarade Angela Merkel, tysk förbundskansler och ordförande för EU:länderna.

Utan påtryckningar från EU hade inget tillstånd alls givits till den Kremlkritiska ”Ett annat Ryssland”:s demonstration i Samara. När en av de mest kända ledarna Garri Kasparov förhindrades flyga till Samara från Moskva blev oppositionens svårigheter fokus för mötet här.

– Just för att jag som 18 åring minns mitt lands demokratiske revolution är frihet så viktigt för mig, och för EU är yttrandefrihet och rättsäkerhet heliga principer, sa portugisen och EU-kommissionären Jose Manuel Barosso.

President Vladimir Putins plan att visa upp vackra, sommarvarma Volgaregionen och en putsad och påkostad mötesplats i kurorten Volgaklippan kom på skam och han gick i försvarsställning:

– I Tallin grep de inte bara demonstranter. Där dödade de en rysk demonstrant. Han dog inför polisens ögon, utan att de gav någon hjälp. Vi kräver en utredning av det, sa Putin.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se