Jobbgarantin har inga jobb till unga

Den 1:a december ska 16- till 18-åringar som vill ha ett jobb börja gå till arbetsförmedlingen. Det är en del av regeringens nya satsning som kallas jobbgarantin - och tanken är att fler unga ska ut i arbete.

Problemet är att det inte nästan inte finns några jobb för dem mellan 16 och 18.

- Jag har sökt jobb, ofta genom kompisar.

Vad säger de när du söker?

- De vill inte ha mig där.

Alex hoppade av gymnasiet i ettan när han var sjutton. Sedan dess, i snart två år, har han varit arbetslös.

- Just nu gör jag ingenting. En vanlig dag så vaknar jag, ringer runt lite, träffar lite folk. Det är tråkigt, varje dag är likadan.

Det är just för såna som Alex, som är mellan 16 och 24 och har varit arbetslösa i mer än tre månader, som jobbgarantin är tänkt. På arbetsförmedlingen ska unga från och med 1:e december få mer stöd än tidigare är tanken, till exempel med personliga jobbcoacher och hjälp med att skriva ansökningar. Men för de yngsta, 16- och 17-åringarna, så kommer det inte hjälpa, tror vissa.

- Det blir ingen skillnad alls. Jag tror att 16- och 17-åringar har det väldigt svårt. Och jag kan inte läsa ut av intentionerna av den nya jobbgarantin att man kommer få särskilt mycket mer stöd än innan, säger Klas Henriksson som jobbar på stadskansliet i Göteborgs kommun.

Tidigare har 16- till 18-åringar som är arbetslösa och inte går i skolan varit kommunernas ansvar. Men nu tänker regeringen flytta ansvaret för dem som är arbetslösa, från kommunerna till arbetsförmedlingen, så att unga lättare ska få arbete. Men samtidigt så tar de då bort ungdomsprogrammen som fanns tidigare, där unga kunde få utbildning, prata med studievägledare eller få en praktikplats. Och fastän det heter jobbgaranti så är det knappast någon garanti det handlar om, säger Klas Henriksson.

- Den så kallade jobbgarantin för ungdomar tycker inte jag är någon garanti. Jag befarar att de fortfarande är en grupp som inte kommer ha så mycket stöd.

Är jobbgarantin bra?

- Nej, det tycker jag inte, säger Klas Henriksson.