Invandrare kan behöva försörja släktingar

Invandrare som vill att deras släktingar ska komma till Sverige kan bli tvungna att försörja dem och ge dem en bostad. Regeringen har planer på att kräva det, och migrationsminister Tobias Billström säger att Sverige och Belgien är dom enda EU-länderna som inte ställer sådana krav.

- Det är ju väldigt bra att partistämman för moderaterna har skickat ett tydligt budskap till oss som regeringsparti, att vi nu är beredda att diskutera ett försöjningskrav för anhöriginvandring, säger migrationsminister Tobias Billström (m).

Att flyktingar som vill återförenas med sin släkt i Sverige, också ska betala för deras mat och boende, är en fråga som har diskuterats länge. Nu säger alla dom fyra allianspartierna att dom är öppna för att införa ett sånt krav, bara det inte gäller för kärnfamiljemedlemmar.

Mer specifik än så kan Tobias Billström inte vara nu, och det är inte heller klart hur länge försörjningskravet ska gälla eller hur det ska kontrolleras.

- Allt det här får vi ju sätta oss ner och diskutera.


Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".