Dålig hjälp för homosexuella män

Det pratas oftast om kvinnor som misshandlas av sina partners. Men även homosexuella män är utsatta. Och för många av dem kan det vara svårt att få professionell hjälp. Fredrik Rydmyr vid Linköpings universitet har själv erfarenhet av det här, och skriver nu ett examensarbete i ämnet. Så här mottogs han när han sökte hjälp.

– Då vart jag slussad till en kurator där, men hon kunde inte hjälpa mig för hon hade bara erfarenhet av kvinnor som blev slagna av sina män, säger Fredrik Rydmyr.

Och det är just bristen på förståelse och okunskapen som Fredrik vill undersöka i sitt examensarbete. Han ska intervjua poliser och sjuksköterskor om hur dem bemöter homosexuella killar som blivit slagna av sina partners. För ofta är inställningen att ”killar ska ju kunna ta hand om sig själv” menar han.

– Om man blir misshandlad av sin partner så tänker man ju genast att det är en kvinna som blivit misshandlad av sin man, men aldrig att det är en man som blivit misshandlad av sin man, säger Fredrik.

Han menar att homosexuella killar inte får den hjälp som heterosexuella tjejer får genom exempelvis kvinnojourer och olika kriscentrum.

Carin Holmberg, på RFSL: s nationella brottofferjour i Stockholm so är ett av få ställen som homosexuella killar kan vända sig till, säger att kunskapen om våld i förhållanden mellan homosexuella måste bli bättre på exempelvis vårdcentraler.

– Det är slumpen avgör, kommer du till en verksamhet en dag där det finns en person som kan det här och som har ett intresse så får du hjälp, men kommer du fel dag då är det inte en person där som hjälper dig, menar hon.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".