Gratis heroin ekonomisk fördel

Tunga missbrukare i Danmark ska få gratis heroin på recept, bestämde Folketinget där igår. Det är ett bra förslag som Sverige borde ta efter.
- Ja, narkomaner kan ta en lägenhet och ett jobb. De behöver inte ödlsa tio timmar om dagen på att jaga pengar, säger Berne Stålenkrantz, ordförande i Svenska brukarföreningen.

Svenska brukarföreningen hjälper folk med narkotikaproblem. Ordföranden Berne Stålenkrantz har själv varit av heroin eller opiater, som den här sortens narkotika heter, i 17 år.

- Jag var på fel plats vid fel tillfälle och testade opium i Thailand. Tre månader senare injicerade jag heroin.

Dyrt för samhället
Ekonomen Ingvar Nilsson har räknat ut hur dyrt det är för samhället med folk som tar heroin och deras jakt på pengar.

- Heroinister gör inbrott, de blir sjuka, de får bidrag. Allt det där kostar pengar. Totalt blir det drygt 2 miljoner kronor per person och år. Det är ungefär 6 000 varje dygn, säger han.

Hur ekonomiskt verkar det danska förslaget med gratis heroin på recept?

- Ja, då behöver ju inte missbrukarna begå brott längre. Och i och med det försvinner en stor del av kostnaden för samhället, säger Ingvar Nilsson.

I Norge vill partiet Venstres ungdomsförbund också införa gratis receptbelagt heroin, men här i Sverige är det inget av partierna som driver den frågan.

Det tycker Berne Stålenkrantz på Svenska brukarföreningen är synd. Varje dag tar han metadon som är ett slags ersättningsdrog för heroin och som hjälper honom att kunna ha ett vanligt liv. Men metadon fungerar inte för alla. Därför borde de som behöver kunna få heroin lagligt också, tycker han:

- Det handlar om att vara abstinent, alltså sjuk, eller inte. Jag är fortfarande lika beroende som tidigare, men jag kan få min drog legalt, säger han och fortsätter:

- Då kan jag klara ett jobb och sitta här med dig. Allt är vunnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista