Grå arbetskraft i lumpen

(Uppdaterad 12:00)

Nästan av fyra av tio värnpliktiga som muckade förra året upplevde inte att de hade en meningsfull tjänst, visar försvarets egen undersökning.

Värnpliktsrådets ordförande Björn Dahlén menar att det delvis beror på att många utnyttjas som grå arbetskraft av försvaret. Och att det är extra illa, eftersom de flesta som gör lumpen gör det mer eller mindre frivilligt, säger han.

– Det är tragiskt att man då inte kan förse dem frivilliga med meningsfulla tjänster. Många av de rena kurtjänsterna där man bara utbildas till receptionist kan ses som grå arbetskraft. Vi anser att det är det, säger Björn Dahlén.

Och det finns fler exempel.

– Sjöbevakningen kan också ses som ett exempel där vi framförallt då framförallt från värnpliktiga får tydliga exempel på att man utför grå arbetskraft, fortsätter han.

Där gör man det som kustbevakningen egentligen borde göra. Och på Livgardet får värnpliktiga ta hand om befälens hästar. Sådant som skulle kunna göras av andra menar Björn Dahlén och upp vakttjänsterna på nytt.

– Bevakningen av förband borde ske av civila vaktbolag istället eftersom de största tiden av den värnpliktiges utbildningstid då går ut på att göra inpasseringskontroller.

Försvaret känner till kritiken sen tidigare och har redan anlitat privata vaktbolag på en del förband. Men vill göra det på fler nu när vi ställt om från invasions- till insatsförsvar, säger ställföreträdande personaldirektören Bengt Axelsson.

– Men sen så är det ju då det ekonomiska utrymmet som avgör i vilken takt vi kan gå mot den målbilden.

Men att det gör att en del upplever sig som grå arbetskraft hur ska man tänka kring det?

– Ja det kan ju bara uppleva sig själva som en ersättning för civil arbetskraft egentligen, menar han.

Han ser allvarligt på det här och säger att en del förband löst det genom att införa skiftsystem för vakter. En vecka i vakten, en veckas militär utbildning och en vecka ledigt. Fast det är förbandschefernas ansvar.

– Jag kommer personligen att skriva ett handskrivet brev till förbandscheferna och göra dem uppmärksamma på de stora sakerna som var positivt i enkäten men också de saker som var negativa och som vi måste ta krafttag för att utveckla verksamheten, avslutar Bengt Axelsson.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".