Stora rättegångar mot ryska rasister

I Ryssland inleds nu två stora rättegångar mot grupper av högerextremister som tillsammans misstänks ha slagit ihjäl mer än tjugo personer som inte såg ryska ut.

Och främlingsfientligheten har ökat de senaste åren i Ryssland.

Enligt SOVA, en organisation som bevakar främlingsfientligheten i Ryssland, spär politikerna i landet ibland också på hatet.

-Han var på väg hem då ett gäng plötsligt kom fram och började slå honom och som vanligt hade de stora kängor och rakade huvuden, berättar Ilgasj Ibragimov om en av sina vänner från sydöstra ryssland.

Hans vän fick ligga 40 dagar på sjukhus men hans fall kom aldrig till domstol. Själv undviker Ibragimov en del mindre gator och gäng med yngre killar som ser hotfulla ut.

Det här fallet är inget undantag. Förra året misshandlades nästan sexhundra personer i Ryssland av främlingsfientliga skäl och 80 dödades, enligt organisationen SOVA som bevakar främlingsfientligheten i Ryssland.

Och mängden ökar. 2004 misshandlades ungefär 270 personer och 50 dödades.

Så det är inte så konstigt att det i dag inleds en rättegång mot ett gäng skinheads som misstänks för 20 mord och att det i måndags inleddes en rättegång där tretton personer misstänks för två mord och tio mordförsök, där tolv av de misstänkta är under 18 år.

Galina Kozjevnikova, som är biträdande chef för SOVA, ser flera skäl till att hatbrotten ökar. Det finns en viss främlingsfientlighet i det ryska samhället och ledande politiker spär ibland på den.

-Till Europa säger vi att vi ska bekämpa främlingsfientlighet och hemma säger vi att vi ska skydda den inhemska befolkning från invandrarna, säger Galina Kozjevnikov om politikerna.

Dessutom kommer många högerextremister undan misshandelsfall utan straff och ibland kan de begå flera mord innan de fångas.

Hon hoppas att uppmärksamheten kring rättegångarna ska leda till en diskussion om utvecklingen i Ryssland.

-För första gången så erkänner man att dom är en del av en underjordisk nazistisk rörelse som genomför morden på grund av rashat.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista