1 av 2
Kritiserad valfångst.
2 av 2

Ljus i finansmörkret #1: fler valar

Nu när alla tycks vara som uppslukade av det amerikanska presidentvalet vill jag passa på att rikta uppmärksamheten mot en annan uppslukad val – den isländska. Alldeles för länge har dessa stackars fredsälskande, något skelögda, varelser simmat omkring i norra Atlanten med en obehaglig känsla av att de när som helst kan bli harpunerade, uppsläpade på land, styckade i bitar, saltade och pepprade, vändstekta, få en citron vriden över sig för att slutligen bli middag åt någon rundlagd kostym från Kaupting. Jag är inte val, men jag kan tänka mig att det är en tillvaro fylld av stress och förhöjda blodvärden.

Därför finns det all anledning för ishavets vattenlevande däggdjur att jubla lite extra i höst, när nationen Island ser ut att sjunka tillbaka ner i det hav den en gång så olyckligt dök upp ur. Rent ekonomiskt alltså.

meddelade förra veckan att Världsbanken (med vänner) kommer att låna ut mer än 40 miljarder kronor för att rädda den isländska staten ur bankrutt, vilket innebär att omvärlden har en strålade möjlighet att ställa högre krav på Island. När man är fattig passar det dessutom bra att sluta med dåliga vanor – aldrig har väl islänningarna haft ett bättre tillfälle än i höst att sluta äta upp sina simmande grannar? Valkött är hemskt dyrt, och när öns finansiella sektor nu vinglar farligt nära kanten till konkurs känns det naturligt att hålla sig till nudlar ett tag framöver.

I och med detta, och den ekonomiska hållhake omvärlden nu har på Island, bör vi snart kunna skönja ett slut på den så obehagliga valjakten. Sveriges konung lär dock bli oroad, , och tre blir sju, och vi snart, om ingen sätter stopp för romansen, har en familj sillvalar i var och varannan vattenpöl. Men för mig spelar det ingen roll om valarna börjar föröka sig som kaniner – och hur som helst känns det som att vi är skyldiga dem det.      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista