1 av 2
Inte så oskyldigt som det ser ut.
2 av 2

Gör fotboll, inte krig

Fotboll är en svår sak, och upprör i vissa fall mer än den fredar.

Därför är det fint att se att det Palestinska fotbollslandslaget har kommit igång igen och spelat 1-1 (ett högst diplomatiskt resultat) mot Jordanien. På hemmaplan dessutom, för första gången någonsin.

I somras ställde jag upp i en fotbollsturnering till stöd för den palestinska saken. Det slutade med ett brutet ben, en knäckt näsa och ett antal fantastiskt felaktiga domslut. Fotboll är således en svår sak, och upprör i vissa fall mer än den fredar.

Honduras blev exempelvis så besvikna över kvalförlusten mot El Salvador 1969 att de valde att helt sonika ta matchen utanför arenan och starta krig mot sina grannar. Var det dessutom inte bråket under matchen mellan Röda Stjärnan och Dynamo Zagreb som slutligen fick Jugoslavien att explodera på nittiotalet?

Med dessa mindre lyckade sportevenemang i tankarna är det därför fint att se att och spelat 1-1 (ett högst diplomatiskt resultat) mot Jordanien. På hemmaplan dessutom, för första gången någonsin.

Det finns alltså hopp, trots allt – fotbolls-VM till Palestina/Israel 2018 kanske?   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista