Dead cat bounce

Och så helt plötsligt, bara sådär, kastades min blogg in i en integrationsteknisk debatt. Jag borde ha vetat bättre, hållit mig till neutrala områden. Men nu, när jag ändå är här, kan jag lika gärna stanna kvar ett tag till. Skrämmande dock, att ett förslag som handlade om att vi kanske ska tillmötesgå nyanlända svenskar på ett lite trevligare sätt mötte så mycket motstånd. Men jag antar att det ligger i linje med tiden.  

Med anledning av de många missförstånd som, möjligtvis på grund av min oförmåga att uttrycka mig, uppstod efter det förra inlägget skulle jag således vilja ta tillfället i akt att klargöra vissa argument.

Jag tycker verkligen att språktest är hemska saker. Att vända på konceptet, och föreslå språktester på svenskar fick avsedd effekt: folk avskydde det. Och jag håller med. Men för mig är det två vinklar av samma tanke. Ingen person ska behöva exkluderas på grund av sitt språk, eller sin bristande förmåga att lära sig språk. Där kan den infödde svensken göra integrationen en tjänst och sätta sig in i nya kulturer, seder och språk för att på så sätt tillmötesgå de som kommer hit. Sverige är idag tillräckligt multikulturellt för att vi ska kunna tala om ett lapptäcke av olika folkslag, med olika kulturella yttringar, där ingen ska få företräde framför de andra.

Sverige har förändrats. Till det bättre, är vi många som tycker, men inte alla. I vilket fall som helst är det vår uppgift, och rätt, att tillmötesgå människor som av någon anledning tvingats fly sitt land, och erbjuda dem en trygg fristad i vår nordliga enklav. Det är människor med trauman de flesta av oss inte kan föreställa sig, som har offrat allt för att få komma hit. Har vi inte då en plikt att möta dem med ödmjukhet, med respekt? Istället för att bara trycka ned Det Svenska i deras halsar tycker jag att det är rimligt att vi visar god gästfrihet, och ger upp en del av vår kultur för att ge plats för deras. Och kom inte med det där ”om jag flydde till ett annat land skulle jag minsann anpassa mig efter deras samhälle och…” - det kommer aldrig hända, och vi har aldrig upplevt det majoriteten av flyktingar som kommer till Sverige har upplevt. Och det bör vi vara mycket glada för.

Kom ihåg att alla är individer, och förtjänar att bemötas som sådana.

Läs blogginlägget som startade debatten:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".