1 av 2
Vill också ha en dag.
2 av 2

Upprop för en nationell träddag

Civilisationen befinner sig på kollisionskurs med naturen, och har gjort det ett bra tag nu. Sverige är ett av de länder som tar mer än ger.

Träd är, som alla vet, underbara saker. När det regnar kan man söka skydd under dem, när det är soligt ger de skugga.  Dessutom andas de in koldioxid och andas ut syre. Kan du inte plantera några träd, vaktmästare?

Står i köket, det är onsdag. Hösten hänger tung över vår innergård. Där vandrar en vaktmästare omkring, blåser på löv med något som ser ut som en kombination av ett jet pack och en dammsugare. Men det går inget vidare, löven far bara omkring i cirklar och lägger sig till ro någon annanstans. Jag dricker kaffe och iakttar honom och undrar hur det gick till när inte människan fanns på plats och kunde blåsa undan alla löv. Träden är i vilket fall mycket äldre än oss. Löven också.

På samma sätt undrar jag, när vi börjar skjuta älgar, vem som ägnade sig åt sådant när vi inte hade vapen att skjuta dem med. Var det Guds försyn som klippte vårt gräs, höll koll på fiskebeståndet och tog kol på kaninerna i Stockholm när de blev lite för många? Ansade någon rosenbuskarna om våren, besprutade någon apelsinerna?

Civilisationen befinner sig på kollisionskurs med naturen, och har gjort det ett bra tag nu. från bland annat WWF läser jag att mer än tre fjärdedelar av världens befolkning överkonsumerar sina naturresurser. Sverige är ett av de länder som tar mer än ger. I mitten av 2030-talet kommer vi behöva två planeter för at upprätthålla vår livsstil, enligt Världsnaturfondens James Leape. Läser också att den bengaliska tigern håller på att dö ut. Tråkigt. Jag har alltid tyckt om tigrar, speciellt den bengaliska, med sina sötfarliga ögon och tysta sätt. Utrotningen av arter går så här års i en rasande fart, varje dag försvinner en ny liten rackare vi bara sett i BBC-dokumentärer. Det känns således på sin plats att vi omprövar vårt förhållningssätt till den ekologiska mångfald som omger oss, ger tillbaka lite till den natur vi levt av de senaste århundradena. Istället för att … säg, blåsa löv till andra platser på vår innergård … vill jag säga åt vår vaktmästare att låta löven och ogräset vara och ägna sig åt viktigare saker. Kan du inte plantera några träd, vaktmästare?

Träd är, som alla vet, underbara saker. När det regnar kan man söka skydd under dem, när det är soligt ger de skugga. På vintern lyser de upp det svenska mörkret med sina snöklädda grenar och så här på hösten vill man göra färgglada planscher av dem. Dessutom, och detta är det allra bästa med träd, andas de in koldioxid och andas ut syre. Mycket klimatkorrekta saker alltså.

startade i Nebraska city – nu finns den i Sri Lanka, Iran och tjugosju länder till. En dag som går i trädets tecken, då människor från samhällets alla hörn går ut i naturen och planterar nya träd. Vad har vi i Sverige? Kanelbullens dag? Fettisdagen? Det är bakverk hit och dit, rutiga dukar och nybryggt kaffe: trevligt. Men vi fikar och kollar på klockan och tar en kanelbulle till samtidigt som världens ekologiska system ramlar ihop som korthus, och vi börjar fira halloween utan att riktigt veta varför och julskyltar i september och överkonsumerar utan att det riktigt hjälper. Därför är det är på tiden att vi svenskar får en högtid som inte handlar om att dricka sprit eller äta sockriga bakverk. En dag som åtminstone till viss del kan väga upp de övriga. Trädplanteringsdagen, den första dagen i mars varje år. Vad säger ni? Är ni med mig?      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista