1 av 2
2 av 2

Som det ser ut

Går på föredrag om trafficking. Advokaten talar, och vi andra lyssnar när hon lägger fram det för oss, som döda katter på ett bord. Det kalla i dimman i ljuset i gatlyktorna, det kunde lika gärna ha varit Potsdamerstrasse när vi gick dit. Obehagligt likt en plats vilken som helst, där bilar kör förbi med rutorna nervevade och unga flickor med sparvben står och röker under jalusier och lutar sig mot husväggar och talar ryska. Med sina långa ryggar av asfalt krökta kring tunnlar och broar, under paraplyer i sexindustrins fokala punkt, obehagligt likt dessa gator; så här var det:

Berättelserna staplas på varandra. De vrider sig i plågor. Någon hämtas till Göteborg från Hamburg, och dessförinnan från Ungern, som alla romer, och fattig med sin mor, lovas arbete och försvinner, via motorvägarna i Danmark, får sitt kokain, en ny bästa vän, och sedan portioneras ut i det mörka gyttjiga rummet kladdigt av män och deras händer, slutligen, tas omhand av svenska myndigheter, om hon har ett namn?, HIV-smittad in i själen, tillbakaskickad och sedan in i samma cirkel. Om och om igen. Nystas det upp. Hamnar i norska fjordar där av och an de går och ringer vem, en kund, en hallick?, och båtarna, som rör sig orytmiskt i vågorna, som är skådespel utan innehåll. Men vänta, det kommer mer! Stinkande vita minibussar i Moldavien fyllda till gränsen av kvinnor till salu, heltäckningsmatta persiennerna neddragna rum i Riga, där kroppar enligt lagen om avtagande värde provliggs och vägs i guldskål, för att skeppas över havet, och minimerade kostnader, och instängda på en soffa blir legad med nitton gånger, på ett dygn!, ja Gud ja, och försvinner lika omisskännligt ut genom dörren och in i nästa där män står och köar i trapphuset med rockärmarna neddragna för att värma sina under vintern frysande fingrar och ansiktet dolt.

De ställer frågor var kommer du ifrån hur hamnade du här och med blicken sänkt i rättssalen och med handen på hjärtat vad gör du här? , denna förståndshandikappade, slagna, vars räddare blir hennes försäljare, och vars försäljare blir hennes man, och nätet hennes marknad, och hans lägenhet förverkligar fantasin om det smutsiga. Och visst, de står på rad när familjen sover, vuxna män med sina årslöner och händer i fickorna, på rättegången säger de hon såg ut att gilla det, men varför skulle hon gilla det?, smugglandes knark klivandes av båten i Trelleborg undernärd som en inlåst katt, utan något språk, utan några pengar, bara en sval utmärglad kropp och flera omkring sig, på gränsen till varma.

Det finns ingen lärdom i detta, annan än människohandelns natur. Det existerar ingen vilja, i dessa rum, mer än den diskreta, manliga hedonismen och pengarna i handen. Det gör mig trött och uppgiven. Det får mig att önska dem hårdare straff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".