1 av 2
Kanske dags att lägga resurserna på något annat.
2 av 2

I finanskrisens spår: Nu behövs en nationell strategi mot ungdomsarbetslöshet

I maj i år var 20,6 procent av 15-24-åringarna i Sverige arbetslösa, Det kan till exempel jämföras med Sveriges befolkning som helhet, där arbetslösheten låg på 5,9 procent. Eller för den delen med EU-genomsnittet för 15-24-åringar som var 15,8 procent i februari i år.

Sedan dess har det som bekant inträffat en finanskris. Vi har gått in i en lågkonjunktur och vi får ständigt nya rapporter om att företag varslar personal.  Med tanke på de arbetsmarknadsregler vi har i Sverige (sist in, först ut) är det ganska troligt att väldigt många av de som nu blir uppsagda är unga människor.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige har varit hög ända sedan början av 90-talet. Då var det många i alla åldersgrupper som blev arbetslösa. Men, medan arbetslösheten sjönk för de äldre när det blev högkonjunktur igen så fortsatte ungdomsarbetslösheten att vara lika hög. Om ungdomsarbetslösheten nu blir ännu högre har jag därför inget förtroende för att det kommer ”lösa sig av sig självt” när det blir högkonjunktur igen.

Nej, här behövs det krafttag, ju förr desto bättre. Skulle 45-54-åringar acceptera att arbetslösheten för dem låg på 20 procent och ökade utan att det sattes in ordentliga resurser för att stoppa det? Jag har väldigt svårt att tro det.

De medel som används idag för att se till att människor kan försörja sig själva funkar uppenbarligen inte för unga människor. Läste till exempel att bara 16 procent av 16-25-åringarna har förtroende för Arbetsförmedlingen. Det förvånar mig inte alls. Jag har för egen del aldrig någonsin träffat en ung människa som har sagt att ”mm, jag fick verkligen jättebra hjälp från Arbetsförmedlingen med att söka arbete” eller ”mm, den där kursen jag fick gå via Arbetsförmedlingen utvecklade verkligen mej som människa”. De personer jag känner som är arbetsgivare skulle heller aldrig söka efter personal via arbetsförmedlingen, eftersom det leder till en massa extra jobb att personer som inte är intresserade av tjänsten och inte har kvalifikationer för den söker, eftersom Arbetsförmedlingen uppmuntrar sökande av så många jobb som möjligt, oavsett vad det är för jobb. Det är kanske dags att lägga ner Arbetsförmedlingen? Lägga de resurserna på till exempel stöd till unga människor som vill starta egna företag och kunna bli arbetsgivare till fler?

Det finns säkert många fler goda idéer på lösning. Vad jag vet är att en strategi måste till. Jag vet också att det är viktigt att unga människor får vara med i processen för att ta fram en sådan strategi. Låt inte det är bli ännu en fråga där det pratas om unga, som om vi vore passiva objekt som behöver styras. Lösningarna kommer om man arbetar med unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".