p3 nyheter

Lunds universitet anmält till Jämo

När Elin Sahlin inte kom in på psykologprogrammet på Lunds universitet nu i höst trodde hon först att det berodde på otur.

Men när hon kollade upp antagningen visade det sig att hon blivit bortsorterad för att hon är tjej. Nu anmäler hon universitetet till Jämställdhetsombudsmannen Jämo för könsdiskriminering.

Men Marianne Granfelt, universitetsdirektör, säger att Lunds universitet planerar att fortsätta med positiv särbehandling. Syftet är att få till en jämställd studiemiljö, och skolan tycker att de följer högskoleförordningen.

– Mina förhoppningar är ju att de ska ändra sin antagningspolicy, att de inte gör på samma sätt som de gör nu, säger Elin Sahlin.

Hon sökte till psykologprogrammet med högsta betyg från folkhögskolan hon pluggat på tidigare.

– Och då fick jag reda på att jag hamnat på en reservlista och inte kommit in.

Enligt Elin ville Lunds universitet inte berätta varför hon hamnat på reservlistan, så i stället kontaktade hon verket för högskoleservice (VHS).

– Där fick jag prata med en handläggare som berättade att de använder sig av positiv särbehandling och jag fick även statistik därifrån.

Siffrorna visade att ingen kvinna hade kommit in på folkhögskolekvoten på psykologprogrammet under perioden 2006 till 2008. Enligt Elin togs omkring 15 män in under samma period.

– Det känns väldigt tråkigt, för att det innebär för min del att jag inte har en chans att komma in på det programmet jag vill komma in på.

Det här är samma scenario som på veterinärprogrammet i Uppsala. Där har 44 kvinnor stämt Sveriges lantbruksuniversitet och det förväntas bli rättegång i vår.

– Jag vill också ha en jämställd miljö på universitetet och jag förstår att de vill ha in fler män för att det är färre män som söker. Men då tycker jag också att man har en skyldighet att titta på effekterna det får, säger Elin Sahlin.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista