1 av 2
Plakat och en och annan potatis utanför parlamentet i Reykjavik.
2 av 2

Finanskrisen stoppar inte julen på Island

Jag sitter hemma och julmyser med min mamma och min lillasyster. Vi har precis varit och hämtat paketet som mormor och morfar skickat från Island. Höjdpunkten dagarna före jul brukar alltid vara att just samlas kring den stora kartongen och noggrant gå igenom alla paketen från Island. Skaka på dem försiktigt, och klämma lite. Jag har redan listat ut vad jag kommer att få. (Tur att mormor inte är så hype på datorer att hon kan läsa det här).

Jag kommer att få en massa isländskt godis! Tur är väl det att det fortfarande finns kvar saltlakrits med chokladfyllning, och lakritsremmar med marsipan, trots finanskrisen.

Varje lördag kl 15:00 samlas islänningar utanför riksdagshuset i Reykjavik för att demonstrera mot politikerna, som inte stått sin vakt om bankväsendet som slarvat bort alla pengar. Det har varit allt från att hissa lågprismatvarukedjan Bónus (gul flagga med en gris i mitten) på riksdagshuset, till att kasta ägg och tomater. Poliserna som förstår folkets vrede har legat ganska lågt, och vissa fokuserar på att krama upprörda aktivister för att lugna ner dem. Då en stor grupp människor försökte ta sig in i polishuset, efter att killen som hissat Bónusflaggan fängslats, var polisen dock tvungna att använda sig av tårgas.

Se det som ett stort tumult eller en liten befolkning som inte gör så mycket skada. Men islänningarna har förlorat mycket pengar, och för det är de självklart mycket besvikna och upprörda. Folk försöker desperat att sälja sina stadsjeepar de köpt med hjälp av lån. Då detta inte fungerar har några tänt på sina bilar. Försäkringsbolagen börjar kanske ana något när nya Jeepar brinner. Många har inte längre råd att bo kvar, och halvbyggda hus och lägenheter i Reykjavik står nu tomma. Kanske något för sydsvenska ungdomar att ockupera ;) Men julstöket och att umgås med familjen kan ingen ekonomisk kris stoppa.

Samtidigt går människor i resten världen hungriga dag ut och dag in. Många lever i rädsla och är på flykt från sitt hem, sin stad eller sitt land. Om det är någonstans den ekonomiska krisen märks av så är det här, hos dessa människor, trots att de inte bryr sig om att budet på OMX gått upp eller ej.

Människor svälter. Jag tror inte att vi kan förstå vad det ordet innebär. Kanske om vi skulle föreställa oss alla dagar från och med nu och fram till nyår med endast en brödbit eller en liten klick gröt varje dag. Att vattnet i vår kran var grått och smakade illa. Och att vi ständigt levde med rädslan för att någon skulle öppna vår dörr eller ta sig in genom fönstret och göra oss illa. Livet som flykting är… otänkbart för mig. Jag kan inte förstå. Men det gör ändå att jag får en negativ känsla, som inte hör julen till, och jag känner vikten av att hjälpa dessa människor.

Att skänka 30 spänn i en bössa till en gammal tant i gamla stan gör ju att man mår lite bättre inombords. Men att göra skillnad tillsammans med andra människor känns mer meningsfullt. Att kunna dela med sig av omtanke och gemenskap.

Så tack ,  och alla andra organisationer som erbjuder julklappar som glädjer både nära, långt borta och kära. Vi har råd, vi slipper denna ångestfyllda överkonsumtion, folk uppskattar dessa sorters julklappar och det gör skillnad. En hjälpande hand till dem som har det allra svårast. Give it a try!

Det här var mitt sista inlägg som veckans bloggare på P3s Dina Nyheter. Det har varit riktigt kul att få sätta mig in i nyheter, reflektera och dela med mig av tankar och åsikter. Hoppas det jag skrivit gett dig någonting värt att tänka på. Nu ska jag lämna över till min kära kollega Ibbe som ska blogga nästa vecka. Från en andra generationens invandrare till en annan.

Från mig till er alla: njutningen av att äta isländsk choklad, en trevlig helg, gott nytt år, ledighet med mycket skratt, vila och fira nu sandalmannens födelsedag riktigt ordentligt!  /Hanna Mia  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".