1 av 2
Om inget kallas äktenskap kan ingen diskrimineras.
2 av 2

Problemlösning

Turerna kring lagen om könsneutrala äktenskap går vidare. Svenska kyrkan vill helt ta bort ordet äktenskap ur vigselordningen, och även om det i förstone enbart kan tyckas vara en övning i språkgymnastik, får man säga att det är en riktigt elegant lösning på det problem som förslaget om samkönade äktenskap har blivit för kyrkan.

Att kalla relationer mellan människor av samma kön för äktenskap har ju visat sig vara en mycket känslig sak för många gudfruktiga människor, och genom att helt enkelt inte kalla något äktenskap för just äktenskap skulle det problemet vara ur världen. Ordet äktenskapet får fortsätta att betyda vad det alltid har betytt, utan att kunna användas men ändå, och samtidigt kan ingen komma och säga att kyrkan diskriminerar någon. Alla kan vara nöjda och glada.
Dessutom skulle den nya vigselakten fullkomligt sprudla av kärlek. Det lite torra ”Äktenskapet är en Guds gåva instiftat till samhällets bestånd” skulle ersättas med ”Kärleken har sitt ursprung i Gud, förmågan att älska är Guds gåva till människan”. Att Svenska kyrkan är både progressiv, uppfinningsrik och framförallt alldeles full av kärlek, är bara att konstatera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".