1 av 2
Kineserna allt mer missnöjda med kommunismen.
2 av 2

Ljusning?

I och med den ekonomiska krisen blir missnöjet med kommunistregimen allt större bland kineserna, både bland fattiga bönder och rika entreprenörer. Enligt Wei Jinsheng, kinesisk dissident som numera lever i USA, kommer gränsen för kinesernas tolerans med regimen vara nådd om bara några år.

Risken finns att det folkliga missnöjet leder till våldsamheter. Men samtidigt påpekar Wei Jinsheng att det är tveksamt om regimen kommer att kunna kväva missnöjet med militärmakt, eftersom soldaterna är lika hårt drabbade av den ekonomiska krisen som alla andra.

Kanske är tiden för den kinesiska kommunistregimen snart ute. Även om så skulle vara är det knappast någon garanti för ett mer demokratiskt Kina, men det finns ändå anledning att vara lätt optimistisk. I och med den ekonomiska krisen har den kinesiska befolkningen på ett väldigt tydligt sätt fått erfara att kommunistregimen inte är regeringsduglig, och samtidigt som tålamodet med regimen därmed har krympt har kraven på reformer blivit allt större. Det är i alla fall ett steg i rätt riktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".