1 av 2
Thomas Östros och Mona Sahlin.
2 av 2

Att skapa kunskap

Socialdemokraterna vill skapa framtidsoptimism och göra Sverige till ett kunskapssamhälle, och att det ska ske genom 50 000 nya utbildningsplatser per år. Den socialdemokratiska traditionen att se utbildning och kunskap som företeelser som först och främst bör mätas kvantitativt, lever således vidare.

Det är mycket märkligt. För trots den skarpa kritik som förts fram mot många av Sveriges högskoleutbildningar, inte minst lärarutbildningen, framhärdar socialdemokraterna i sin uppfattning att om bara tillräckligt många skaffar sig en akademisk utbildning, kommer problemen lösa sig själva och Sverige bli ett land alldeles fullt med kunskap.

Akademisk utbildning är inte en mänsklig rättighet, utan något man gör sig förtjänt av genom ambition, hårt arbete och talang. Ska Sverige någonsin kunna bli ett kunskapssamhälle värt namnet, måste även socialdemokraterna inse det.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".