Den rätta bilden

I onsdagens Aktuellt och i och SVT Debatt påpekar Eli Göndör, islamolog vid Lunds universitet, det faktum att Hamas är en organisation vars politik och strategi i främsta hand bygger på upphöjelse av Jihad (i betydelsen heligt krig), martyrskap och hat mot judar.

Trots att detta inte borde vara helt ovidkommande i den debatt som nu pågår om Israel-Palestinakonflikten och vem som eventuellt bär skuld till vad, är Eli Göndör en av få personer som över huvud taget har tagit upp Hamas politiska program. Hamas brukar svepande kallas för en terroristorganisation, men att det inte förekommer någon som helst diskussion om deras mål och ideologi, är mycket märkligt.   

På grund av denna tystnad kring och likgiltigheten inför Hamas politiska program, omges de fortfarande av en aura av att vara en frihetsrörelse som kämpar för sitt folk. Att deras ideologi består i att det högsta målet är att dö för Allah och att alla judar bör utrotas, borde problematisera den bilden något.      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".