1 av 2
Gaza - jämnat med marken.
2 av 2

Israels attacker bör klassas som brott mot folkrätten

Den 27 december inledde Israel en massiv attack mot Gazaremsan. Sedan dess har Israels krig i Gaza skördat mer än 1300 palestinska dödsoffer varav minst 400 är barn. Minst 5300 har rapporterats skadade. Motsvarande siffra för Israel är 13 dödsoffer av vilka 3 är civila.

Hur jag än vänder och vrider på detta kan jag inte beskriva Israels attacker som annat än massaker och kollektiv bestraffning. Mig veterligen kan ett militärt angrepp vara förenligt med folkrätten endast om riskerna för civilbefolkningen kan anses som obetydliga i jämförelse med nyttan av våldshandlingen.

Israel har som bekant bombat FN-byggnader, sjukhus, moskéer och skolor. Israel har använt vit fosfor som krigsmedel och Israel har hindrat ambulanspersonal från att hjälpa civila offer. Gaza kan idag närmast jämföras med en parkeringsplats, och allt detta talar för att Israels krigshandlingar varit allt annat än proportionella.

Just nu håller flera människorättsorganisationer och FN-organ att samla sina styrkor för att eventuellt och inom snart framtid väcka åtal mot Israel för brott mot folkrätten. Jag vet att bland annat SSU här i Sverige har anlitat en advokat för att utreda möjligheten att driva en krigsbrottsprocess, och jag hoppas innerligt att Israel fälls. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".