1 av 2
Fler pappor hemma med kvotering.
2 av 2

Moderaterna vill kvotera

Läser i att moderaterna har öppnat upp för fler öronmärkta pappamånader. Snart ser man väl grisarna flyga, Fredrik Reinfedlt är verkligen på hugget.

Självklart ska vi individualisera föräldraförsäkringen. Dels för att den idag inte fungerar som alla andra socioekonomiska försäkringar, jag menar inte kan väl vi överlåta a-kassa eller sjukpenning till någon annan? Dels för att vi historiskt kunnat se att männens uttag har ökat endast i samband med ökad kvotering, och ingenting annat. Det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen är idag den enskilt viktigaste faktorn som leder till att kvinnor får mindre i lön per arbetad timme än män, trots samma ålder, arbetsuppgifter, utbildning och kompetens. Vilket givetvis också leder till lägre pension.

Det är som intressant i det hela är att man nu så tydligt ser sprickorna i alliansen. Inom loppet av några få dagar hinner folkpartiet göra utspel om försvaret (uppenbarligen utan någon som helst förankring  i övriga högern), moderaterna vill kvotera, och stackars kristdemokraterna ger utanförskapet ett ansikte. Sätter en hundring på att nästa utspel kommer från centern. Är detta ett desperat försök att ragga röster eller är detta början på slutet för alliansen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".