1 av 2
Enda tuffa tjejen.
2 av 2

Könskvotera i barnfilmer

Är det någonstans vi behöver könskvotera är det inom områden som berör barn och utbildning. Ingenstans får killar så mycket bekräftelse som i läroböckerna och i barnfilmer.

Vet du hur Spiderman gör för att spruta spindelnät, frågade min 5 åriga lillasyster mig på en promenad i höstas. Nä, hurdå svarade jag då. Såhär sa hon och visade någonting med handen. Fast tjejer kan aldrig göra så, fortsatte hon. När jag frågade vad hon menade med det sa hon bara ”Det finns inga spiderman som är tjejer förstår du väl ...” med en liten suck efter, som om det var världens mest självklara grej! Jag skulle då försöka ta några exempel på tuffa tjejer från tecknade filmer hon tittar på. Jag kom på en – Pippi.

”Oavsett om filmen handlar om leksaker, robotar, monster eller bilar står alltid en man i centrum”  Och ja, visst är det så! Tjejer får alltid vara unkna biroller som inte sällan har en kärleksrelation till den manliga huvudpersonen.

Jag räknar upp de senaste filmerna jag såg på bio med min lillasyster. Madagaskar 2, Kung Fu Panda, Little Chicken... Och sedan påstår ni att tjejer och killar har olika intressen av att få ledande roller och positioner i samhället. Wake up Sweden. Könskvotering ligger helt rätt i tiden efter 100 år av kvinnokamp. Jag tänker inte stå och se på när 2000-talets generation tjejer inte tror sig kunna vara Spiderman för att högerspöken i dagens Sverige inte kan koppla plus till minus och se strukturerna i dagens samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".