1 av 2
Bryr sig inte om att läsarna känner sig lurade.
2 av 2

Jag är besviken

Förra veckan rapporterade att Liza Marklunds bok Gömda nu har blivit anmäld till konsumentverket. En privatperson har gjort anmälan med hänvisning till att orden ”En sann historia” är vilseledande marknadsföring. Jag välkomnar denna anmälan. Jag tycker att det är solklart. Om något marknadsförs som sant men är falskt så är det vilseledande. Logik.

Det som har gjort mig mest upprörd har varit Liza Marklunds vägran att uttala sig i debatten. Nu har hon gjort det, men har envist hållit fast vid att hon inte ångrar någonting förutom formuleringen ”En sann historia”. Hon tycker nu istället att det borde ha framgått att boken är baserad på en sann historia.

Bra, så långt är vi överens. Däremot så verkar hon inte vara ångerfull över att en hel del av hennes läsare känner sig lurade. Försvann respekten för läsarna i takt med att karriären byggdes upp på en lögn? Jag är besviken på dig Liza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".