Somayeh, Elin och Sara vid Jakobsbergs folkhögskola.

Västsahara - en bortglömd konflikt

Västsahara har varit ockuperat av Marocko sedan 1975 och räknas till en av de mer bortglömda konflikterna i världen eftersom den sällan uppmärksammas i media.

Sara, Somayeh och Elin går Västsaharakursen på Jakobsbergs folkhögskola. Sedan slutet av augusti 2008 har de studerat flyktingskap, mänskliga rättigheter, kolonialismens historia och mycket annat. I slutet av januari i år åker de tillsammans med sin klass till de västsahariska flyktinglägren i södra Algeriet för att bo i familj och ta del av vardagen.

Du kan följa deras upplevelser via bloggtexter och radioreportage här på Dina Nyheter.

Läs mer om bakgrunden till konflikten genom att klicka på ”Läs mer”

Västsaharas historia börjar i slutet av 1800-talet, då de europeiska stormakterna delade upp Afrika med linjal. Västsahara föll på Spaniens lott och döptes till Spanska Sahara. Västsaharierna levde till största del som beduinfolk, men i och med Spaniens industrialisering började de arbeta, och blev därmed fast bosatta i städerna.                              

Slutet för kolonierna
På 60-talet antog FN en deklaration som innebar att världens kolonier skulle avkolonialiseras, alltså ha rätt till självbestämmande. Detta gällde även Västsahara. Spanien lovade västsaharierna att få folkomrösta om sin självständighet, men det dröjde. När folket 1970 demonstrerade och krävde bostäder, arbete och ett visst mått självständighet slogs de ner av spanska armén. Tre år senare bildades Polisario Front, en nationell befrielserörelse.

Västsahara gavs bort i smyg
Marocko gjorde anspråk på Västsahara och hävdade att de historiska banden mellan länderna varit så starka att Västsahara borde ses som landets södra provins. Den Internationella domstolen i Haag avvisade detta. Men Spanien sålde Västsahara till Marocko och Mauretanien i all hemlighet. Genom avtal med Marocko tjänar Spanien fortfarande pengar på Västsaharas fosfatgruvor och fiske. Andra naturresurser i Västsahara är guld och olja, men det västsahariska folket, även kallade Sahrawi, har egentligen aldrig fått ta del av landets många naturtillgångar. Med andra ord är Västsahara världens sista koloni, år 2009.

Krig
År 1975 gick Marockos militär in i Västsahara. Det västsahariska folket var tvungna att fly från kriget, genom öknen, till södra Algeriet. Där bor de än idag i flyktingläger. Medan det västsahariska folket byggde hus av sand byggde Marocko en mur, längre än den kinesiska muren, som stänger ute en tredjedel av Västsahara. Muren är radarövervakad och minerad och ska stänga ute Polisario som under hela 80-talet stred mot Marocko för att befria Västsahara.

Fredsplan
1991 anlände FN-styrkan MINURSO till den ockuperade delen av Västsahara för att genomföra en folkomröstning. Men försöken saboteras av Marocko, bland annat genom att föra in tiotusentals bosättare i landet. Alla försök till folkomröstning under 90-talet har misslyckats.

Diskriminering
Det finns fortfarande västsaharier som bor i det ockuperade området, där de diskrimineras dagligen. De får de sämsta jobben, de får inte prata sitt eget språk och de får inte organisera sig politiskt eller jobba för mänskliga rättigheter. Många förs bort och hålls fängslade utan rättegång. Tortyr är också vanligt. Det är svårt för utlänningar att ta sig in på detta område. För journalister är det nästan omöjligt. Därför kommer inte Elin, Sara och  Somayeh att besöka det ockuperade territoriet under sin resa.

Flyktinglägren
Runt 160 000 västsaharier bor i flyktingläger i södra Algeriet. De är helt beroende av bistånd då jorden är obrukbar. Under de drygt 30 år som det västsahariska folket har bott här har de byggt upp ett samhälle som uppfyller de mest basala behoven. Polisario som är västsahariernas exilregering prioriterar utbildning, sjukvård och jämställdhet.  

Alla västsaharier vi har talat med har poängterat vikten av att sprida information om denna bortglömda konflikt.

Källor:
”Västsahara - avkolonisering med förhinder”, Claes Olsson
”Västsahara - Afrikas sista koloni”, Lena Thunberg

Viktiga årtal:

1884: Européerna delar upp Afrika. Västsahara blir en spansk koloni.
1960: FN beslutar att kolonialsystemet ska avskaffas.
1966: FN-resolution uppmanar Spanien att sätta en tidpunkt för folkomröstning om Västsaharas självständighet.
1973: Polisario Front, Västsaharas befrielserörelse, bildas.
1975: Marockos anspråk på Västsahara avvisas. Marockos Kung Hassan och 350.000 marockaner marscherar över gränsen in till Västsahara. Spanien ”säljer” området till Marocko och Mauretanien. De två länderna invaderar Västsahara och folket flyr över gränsen till Algeriet.
1976: Spanien lämnar officiellt Västsahara. Polisario utropar republiken SADR. Krig bryter ut mellan Polisario och Marockos och Mauretaniens arméer.
1979: Fred med Mauretanien.
1990: FN:s fredsplan. FN-styrkan MINURSO, vars uppgift är att förbereda och övervaka en folkomröstning om Västsaharas självständighet, bildas.
1999-2000: Dödläge. En ”tredje lösning”, någon form av självstyre men som en del av Marocko, kommer på tal.
2009: Än har ingen folkomröstning hållits.

Sara Bergström

Ålder: 22
Kommer från: Stockholm
Resenerver: Goda. Än så länge lugn som en filbunke. Lite oroväckande faktiskt.
Förväntningar: Att vardagen ska slå till ganska snabbt.
Förhoppningar: Att de människor vi möter vill berätta sina historier för oss.

Elin Carlmark

Ålder: 24
Kommer från: Uppväxt i Österfärnebo.
Resenerver: Totalt hysterisk just nu. Räknar dock kallt med att vara lugn och fokuserad när vi väl kommer iväg.
Förväntningar på resan: Att allt kommer vara annorlunda men ändå precis som vanligt.
Förhoppningar: Att nå ut med information om Västsahara och situationen i lägren till en ”ny” publik.

Somayeh Bozaghian

Ålder: 26
Kommer från: Tehran/Umeå/Ålidhem.
Resenerver: Alldeles för lite just nu.
Förväntningar på resan: Att vårt radioprojekt ska kunna lyfta fram Saharas puls.
Förhoppningar: Kalla nätter och varma möten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".