1 av 2
Inget att skämta om?
2 av 2

Monarkin är förlegad

Förra veckan vaknade jag som vanligt av att min klockradio började prata. Jag fick direkt höra en intervju med komikern Thomas Järvheden om hur han blev censurerad som programledare för Victoriadagen i somras. Det var inte mycket av hans ursprungliga manus som blev godkänt av hovet, berättade han.

Bland annat blev en av hans sånger censurerade. Den hette Kungpung och handlade om vart prinsessan Victoria kommer ifrån. Om jag varit Victoria så hade jag kanske inte blivit så glad över just den låten, men jag förstår inte hur hovet kan få censurera en komiker om valts ut till programledare. De borde inte ens kunna kräva att få se manuset innan det ska framföras.

När jag lyssnade på Järvheden förra veckan blev jag än mer övertygad om det jag alltid har ansett - att monarkin är ett hopplöst förlegat system. För mig är det en gåta att det i vårt moderna svenska samhälle förekommer att människor kan födas in till titlar och förmåner. Vart finns demokratin? Nej, bort med kungahuset. Och låt Järvheden skämta om vad han vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".