1 av 2
Polisen ska finnas till för alla.
2 av 2

Rasistiska uttalanden oacceptabla

Den senaste veckan har det rapporterats om flera fall av rasistiska uttalanden inom polisen. Dels mot några ungdomar i Malmö och dels på polisens egna övningar. Båda händelserna är oacceptabla.

Många gånger får polisen tåla mycket och får mycket kritik. De arbetar i otroligt utsatta situationer och vi ska vara tacksamma att det finns människor som väljer att arbeta med detta för att ge oss ett tryggare samhälle. Men det är också därför dessa rasistiska uttalanden är oacceptabla.

Det är dessa människor som ska arbeta för alla medborgare, som har valt att kämpa för ett bättre och tryggare samhälle. Den grundläggande värderingen borde vara att alla ska ha rätt till den hjälpen. Ordens makt är stor och att uttala sig rasistiskt upprätthåller de negativa föreställningar och värderingar som förekommer inom rasism. Hur ska rasismen någonsin kunna försvinna om inte ens polisen, denna statliga institution som arbetar för allas säkerhet och rättigheter, värderar alla lika?

Läs också på P3 Nyheter:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista