Det är helt enkelt lättare att täcka sig för att smälta in. Somayeh, Elin och Sara.

Om att arbeta i uppförsbacke

Precis som hemma i Sverige känns det ibland som om man arbetar i uppförsbacke som kvinna.

Det började redan första kvällen i Alger. Vi bodde på ett hotell i en förort en bit utanför själva staden, och gick ut för att äta middag. Aldrig har vi känt oss så utstirrade som när vi gick den korta vägen till restaurangen och tillbaka. Vi var européer, vi var kvinnor och vi bar inte slöja. Snart insåg vi att det helt enkelt var lättare att täcka sig för att smälta in.

Överallt i Alger hade vi poliseskort. Vi fick absolut inte prata med främlingar, vi var tvungna att hålla ihop gruppen och fick inte på några villkor ge oss av på egen hand. Som kvinnor och utlänningar var vi i yttersta behov av guidning, beskydd och övervakning. Vi kände oss som får på vallning

Här i lägren är det lite lättare. Vi känner oss väldigt välkomna, och inte alls uttittade på samma vis. Men det kan ibland vara svårt att få en syl i vädret. Vi har träffat många män som är högt uppsatta inom Polisario, och hur trevliga och tillmötesgående de än är så har de ett sätt att orera som kan driva en till vansinne. Alla möten börjar med en lång föreläsning om Polisario, Västsahara och konfliktens historia. Sen följer vackra ord om hur viktigt det är med dialog och att kunna ställa frågor. Till saken hör att vi har studerat de här frågorna intensivt i över ett halvår. Vi förklarar det gång på gång, men budskapet går aldrig fram. När man sen ställer sin fråga är det helt omöjligt att få ett svar. Oftast kommer bara en lång harang om något helt ovidkommande.

Det är vår erfarenhet hittills och gäller förstås inte alla män. Vi har också träffat många som varit både ödmjuka och lyssnande. Men vi har ändå upplevt något av en kulturkrock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista