Smara - en tillfällig lösning som blivit permanent

Smara motsvarar inte den traditionella bilden av ett flyktingläger. Det är så mycket större, så mycket mer välorganiserat och så mycket mer permanent än vad man kanske föreställer sig. Västsaharierna har byggt upp ett helt samhälle här, mitt ute i den ofruktbara öknen. I alla väderstreck, så långt ögat kan se, breder lägret ut sig. Från en liten kulle mitt i Smara kan man spana ut över tiotusentals tält och hus. Och överallt oändligt med sand och himmel.

Vissa familjer bor i gröna tält, andra i hus av sand. När sandstormar eller regnoväder drar in över Smara kan husen rasa ihop, och familjerna måste då bygga upp dem på nytt. Tälten och husen är inredda med tyger, madrasser och kuddar i vackra färger och mönster.

I Smara finns marknadsplatser med små butiker. Affärsverksamheten har etablerats i takt med penningekonomins framväxt. I butikerna kan man köpa allt från konserver och kläder till henna och mobiltelefoner. I en liten trädgård i lägrets utkant odlas grönsaker och rotfrukter, exempelvis morötter, potatis och rödbetor. Det finns ett enkelt sjukhus i lägret, och flera mindre kliniker. Det finns skolor för barnen, men bara upp till och med sjätte klass. De som vill vidareutbilda sig måste åka utomlands. Alla byggnader är förstås väldigt spartanska, och det saknas mycket utrustning.