P3 Nyheter

Moderaterna vill ha drogtester i skolan

Uppdaterad 12:01

Moderaterna tycker att skolan ska få tvinga elever att ta drogtester. Det är ett av förslagen som är med i moderaternas nya rapport om hur deras politik för unga ska se ut.

Vad tycker du om drogtesttvång och kvarsittning? Ger det en tryggare skola eller är det integritetskränkande? Tyck till!

– Det skulle vara hemskt att bli anklagad för det, säger Anders Edsberger, som går på Donnergymnasiet i Göteborg.

Anders har slutat skolan tidigare och har tillsammans med några i sin klass åkt till ett fik i stan. Det är fullt runt bordet, och en får sätta sig på kortsidan, när de börjar prata om förslaget om drogtester.

– Om jag blir tvingad är det okej. Det är ju bra för en själv också, säger Simon Alerås.

– Det kanske är bra, men samtidigt är det ju ett brott integriteten, inflikar Anders Edsberger.

Drogtestförslaget står i en rapport om moderaternas politik för unga som presenteras i veckan och som vi på p3 nyheter fått läsa.

– Det är ett av underlag vi har när vi ska gå till val nästa gång 2010, säger Mats Gerdau som är ordförande i den grupp som ser över partiets politik för unga.

Moderaterna vill också att det ska bli möjligt att ge elever kvarsittning på gymnasiet. I dag är det bara tillåtet för elever upp till nian.

– Det känns lite old fashion. Jag tycker det borde finnas nyare och bättre lösningar, säger Maria Nyström som är och fikar med sina klasskompisar.

– Det kanske är lite gammaldags men vi tror att undervisning är modernt, säger Mats Gerdau (M).

– Elever som inte är i skolan behöver ju ta igen undervisningen på något sätt.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Också med i rapporten:

* Fotboja som straff för unga kriminella

* Lagstadgad rätt till syo

* Hårdare krav på skolorna att motverka mobbing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista