Ibland är tälten gjorda av kamelhår. De utgör både sovrum, vardagsrum och kök.

Det vandrande folket

På fritaget område, i den västsahariska öknen kring Tifariti, lever mycket av den gamla beduinkulturen kvar. Innan kriget mot Marocko var Tifariti en västsaharisk småstad, men numera är det snarare en militärbas. I Tifariti med omnejd bor ungefär 5000 beduinfamiljer. Familjerna lever som nomader. De följer grönskan och flyttar runt med sina getter eller kameler. På vissa platser bor de kanske bara några dagar, på andra kan de stanna flera månader. Allt beror på tillgången på vatten och bete till djuren.

Beduinlivet är hårt. Klimatet i öknen är skoningslöst. Mellan regnperioderna är det ofta vattenbrist och man får fara till närmsta stad för att skaffa vatten. Det är långt till sjukhuset. Det finns bara en ambulans och är därför ibland svårt att ta sig dit. Det närmsta sjukhuset ligger i Tifariti, men tillgången på utrustning och mediciner är inte alltid tillräcklig och man kan då behöva åka till något av de större sjukhusen i Algeriet. Men den resan är lång och besvärlig. Sjukhuspersonalen brukar göra vaccinationsrundor och hälsokontroller hos beduinfamiljerna, men när ambulansen är upptagen blir ronderna inställda. Det finns skolor för barnen, men de saknar både utrustning och lärare. Därför är de stängda just nu och man vet inte när de kommer att öppna igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".