Izze var den första kvinnan som blev invald som direktör för en daira, västsaharisk motsvarighet till kommun.

Izze har kämpat sig uppåt

För 34 år sedan var det kvinnorna som byggde upp lägren när männen var ute i krig. De organiserade skolor, sjukhus och byggde sina hem. Trots detta är det idag få kvinnor som är i chefspositioner. Izze var den första kvinnan som blev invald som direktör för en daira. Varje läger är indelat i olika dairor, likt kommuner. I Smara finns det sju dairor och vid två tillfällen blev Izze invald som direktör för en av dessa.  Hon har arbetat hårt och försökt visa kvinnor att de måste stå på sig och kämpa i sina yrken. Som direktör har hon ansvar för allt som berör dairan, det är alltifrån skolans resurser till renhållning av dairan.

År 2006 besökte hon Sverige på inbjudan av Socialdemokraternas kvinnoförbund. Hon träffade medlemmar ur regeringen och kände ett stöd för det västsahariska folket. Hon anser att den svenska regeringen kan göra mer för att påverka den svåra situationen för västsaharier, att de tvingas leva som flyktingar och att de som bor på ockuperat område inte kan känna sig som medborgare i sitt eget land.

Som första kvinnliga direktör har hon inspirerat andra kvinnor att engagera sig politiskt. ”Det är viktigt för kvinnor att arbeta hårt, ingen har sagt åt mig vad jag ska tänka och tycka. Jag har alltid följt mina egna åsikter”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".