Den marockanska myndigheten fick kännedom om bandet och trakasserade bandmedlemmarna, två av dem blev fängslade och två andra flydde med båt till Spanien. Iahya bor i flyktinglägret.

Med gitarren som sitt vapen

Han spelar en vacker låt om El Aaiun, Västsaharas huvudstad. Vi befinner oss i ett litet musikrum med röd heltäckningsmatta. Längs väggarna står en gitarr, bas, keyboard och trummor uppställda. Iahya Sidahmed Embarak tar fram sin gitarr och sätter sig på en liten förstärkare. Sin musik dedikerar han till det västsahariska folket, han sjunger om kärlek till Västsahara och smärtan att vara långtifrån sitt land.

För nio år sedan flydde Iahya tillsammans med en vän till flyktinglägren, de hade ett band i El Aaiun, ” The stars of saguina el hamila” (The stars of the red valley). Under flera år spelade de i hemlighet och höll konserter för västsaharier. Men den marockanska myndigheten fick kännedom om bandet och trakasserade bandmedlemmarna, två av dem blev fängslade och två andra flydde med båt till Spanien.

– De har tvingat oss att leva separerade, berättar Iahya.

Idag spelar han i ett nytt band, ”The national group”, tillsammans med sju andra musiker. De förbereder sig inför festligheterna som kommer att äga rum den 27:e februari, dagen då Västsahara utropades till republik, SADR – Saharawi Arab Democratic Republic.

– Min gitarr är mitt vapen, med den kan jag sprida mina budskap, säger Iahya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".