1 av 2
Det är svårt att hålla politiken utanför idrotten.
2 av 2

Det mesta vi gör, liksom tennis och bananer, är politik

I helgen avgjordes då den så omtalade Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel. Sverige förlorade den tennis som spelades inför nästan tomma läktare och nätverket ”Stoppa matchen” lyckades inte direkt leva upp till sitt namn.

Men de lyckades onekligen lyfta frågeställningen om idrott är politik – ”håll politiken utanför sporten” är ju ett utrop som hörs titt som tätt. Går inte säger jag, för självklart är idrott politik.

Idrott är politik av den enkla anledningen att det mesta vi gör är politik. Att gå till en röstlokal var fjärde år, och eventuellt rösta i EU-valet däremellan, är en politisk handling, men likaså är att det politik att köpa bananer. När vi väljer mellan den stiliga, billiga och väldigt gula bananen eller den lite mindre glamorösa, och ofta mindre gula, banan som inte är besprutade med gift och där odlarna fått skäligt betalt och arbetat under rimliga förhållanden gör vi en politisk handling med konsekvenser – konsekvenser för våra medmänniskor, djuren och naturen.

Varför skulle idrotten stå utanför allt detta? Och när läktarna på Nou Camp, fotbollslaget FC Barcelonas hemmaplan, täcks av texten ”Catalonia is not Spain” blir det närapå omöjligt att förneka politikens närvaro. Så Sverige mot Israel i tennis är såklart politik det också. Vilket dock i sig inte ger oss svaret på frågan om matchen borde ha spelats eller inte, inför fullsatta eller tomma läktare.

Att bojkotta en match eller deltagande i ett olympiskt spel är ett alla gånger ett kraftfullt ställningstagande. Men likaså kan det faktum att två svettiga människor i vita shorts slår en gul boll fram och tillbaks mellan varandra bli en arena där viktiga frågor lyfts upp ur mediebruset, och en dialog som inte annars skulle uppstå kan skapas (kanske sitter det just nu en segerrusig israelisk tennisspelare någonstans och funderar över allt rabalder). Jag tenderar att tro på kraften i det senare. Även om ”Stoppa matchen” onekligen är en väldigt catchy slogan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".