1 av 2
En miljöfara?
2 av 2

Klimatsmart med barn?

skriver i dag om Kristdemokraternas idé om en ”babybonus” på 10 000 kronor för att stimulera barnafödandet.

Enligt Kristdemokraternas Anders Sellström är det samhällsekonomiskt lönsamt med ökat barnafödande och med de 10 000 kronorna som morot vill man sätta fart på barnaproducerandet i svenska hem. Men är det klimatsmart med barn?

Enligt Jonathon Porritt, den brittiska regeringens rådgivare i miljöfrågor, bör vi med hänsyn till de påfrestningar som en ökad population innebär för klimatet införa en maxgräns på två barn per familj om vi vill tänka klimatsmart.

Jag har svårt att se att 10 000 kronor skulle göra någon skillnad för de föräldrar som funderar på att föröka sig. Ur ett krasst ekonomiskt perspektiv är små barn som svarta hål där dyra inköp och ökad kostnader pumpas in och försvinner. Vi får nog räkna med åtminstone två decennier per barn innan vi kan börja hoppas på att göra vinst på våra avkommor, och i det sammanhanget tror jag inte att 10 000 kronor skulle ha någon avgörande inverkan på beslutet.

Gällande en populationsbegränsande politik med två barn per familj känns det inte direkt som att det finns en historia av framgångsrika exempel att luta sig mot, men Porrit har en poäng i att överbefolkningen är ett stort miljöproblem. Med tanke på köttkonsumtionens negativa miljöpåverkan kanske riktiga morötter kan fungera som en morot? Frossa i kött och det blir 1 barn för er. Kött någon gång i veckan och det blir två barn där. Välj morötter och annan vegomat på tallriken och ni har miljökompenserat tillräckligt för att ha blivit tilldelade ett tredje. Grattis!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".