1 av 2
Amaidan Salah Hmatou kysser den västsaharariska flaggan då han sprungit i mål som 4:a på distansen 10 km med tiden 33 minuter på Sahara maraton. Han är ovan att springa i sand och är egentligen en kortdistansare säger han.
2 av 2
Efter att Amaidan Salah Hmatou dragit fram den västsahariska flaggan i stället för den marockanska då han vunnit loppet på 10 km i Agde 2003 var han tvungen att söka politisk asyl i Frankrike. Nu springer han för den franska klubben Casa Avignon.

"De marockanska poliserna lärde mig att springa snabbt"

Vi träffar Ahmaidan Salah Hmatou efter att han har sprungit i mål som 4:a i Sahara marathon. Han är trevlig och tar sig tid att låta oss fota honom och fråga ett par frågor. Hela tiden får han glada rop efter sig och titt som tätt kommer det fram någon och klappar honom på axeln.

Ahmaidan är född i Västsaharas huvudstad Layoune. Han hade alltid varit en god löpare och togs upp i det marockanska landslaget när han var 13 år. Skämtsamt berättar han att han blev så snabb på att springa eftersom han var tvungen att springa ifrån den marockanska polisen hela tiden. Vi skrattar gott åt hans skämt samtidigt som vi vet att det ligger mycket sanning i det han säger.

Han berättar att åren i det marockanska landslaget var fyllda av diskriminering, hans tvingades att flytta från sin familj till Rabat, och det faktum att han var västsaharier ledde fram till att han fick sitta vid sidan av och inte vara med och tävla många gånger.

Ahmaidan är en hjälte för många västsaharier. Han vann deras hjärtan år 2003 i Agde, Frankrike. Då var han där för att springa för Marocko, men när han sprungit de 10 kilometrarna och kommit först över mållinjen drog han fram en västsaharisk flagga ut shortsen.

Efter sin modiga och farliga handling tvingades Ahmaidan att söka politisk asyl i Frankrike och var i behov av livvakter. Han säger att han inte är rädd, trots att han tar emot hotbrev och hotsamtal var dag. Det syns i hans ögon att han är glad att vara här i Smara för att springa. När vi frågar honom om situationen i det ockuperade Västsahara säger hans tolk att det inte är läge i dag, idag är en glädjedag, en dag att träffa familjer och gamla vänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".