1 av 2
Mer komplexa än vad många tror.
2 av 2

Dags att ifrågasätta människobegreppet

rapporterar idag om den stenkastande schimpansen Santinos i Furuviks zoo som har väckt intresse i forskarvärlden. De senaste tolv åren har Santionos kastat stenar mot de som försökt närma sig honom. Och det som man först trodde var slumpens infall visade sig istället vara ytterst välplanerat.

Santino slängde nämligen inte bara stenar på chans utan ägnade tid åt att fiska upp stenar från en damm, och att bryta loss betongbitar som han använde till ammunition. Han planerade också attackerna till eftermiddagarna då stenlagret var stort nog.

Det är dags att vi slutar bli förvånade över vad många djur är kapabla till. Och det är dags att börja ifrågasätta de skiljelinjer vi har dragit upp mellan människan och de andra djuren. De kriterier vi har ställt över vad som skiljer Homo Sapiens från andra djur rör ofta förmågan att resonera, förmågan till ett utvecklat språk och innehavet av en kultur (eller möjligheten till dessa förmågor eller egenskaper). Men många är de djur som börjat rasera dessa murar – så som de papegojor vars oerhört komplexa talförmågor har studerats av ornitologen Irene Pepperberg. Och som schimpansen Congo som under sin livstid producerade 384 målningar som han därefter med teckenspråk kunde förklara vad de föreställde. För att bara ta två exempel.

Begreppen ”människor” och ”djur” används vanligtvis utan större reflektion. Och det kan tyckas vara trivialt att diskutera var begrepp innebär. Men det är långt ifrån detta med tanke på hur olika vi behandlar individer tillhörande olika begrepp, så som t.ex. människa eller djur. Eller hur olika vi behandlar en hund beroende på om hon eller han är definierad som ”sällskapsdjur” eller ”försöksdjur”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".