Om livets helighet

Att en liten flicka avled på Karolinska sjukhuset i september 2008 och att en läkare häktats, misstänkt för att ha dödat flickan, kan inte ha undgått så många. Mycket har redan sagts och diskuteras. Som småbarnsförälder känns det besvärande att ens fundera i termer om liv eller död i dessa sammanhang, och jag kan tänka mig hur jobbigt det måste vara för flickans föräldrar att deras dotter har blivit ett allmänt diskussionsämne. Men principen är så pass viktig att den måste få diskuteras.

Även om vi inte vet vad som har hände i det här fallet har det skapat en diskussion kring aktiv dödshjälp. Personligen lutar jag åt att aktiv dödshjälp borde tillåtas i Sverige, men inser att frågan är oerhört komplex. Det går inte att komma undan frågeställningar som vem det är som ska fatta dessa beslut och när de ska fattas. Men det måste finnas situationer (och här lånar jag ord från filosofen Henrik Ahlenius) där fortsatt liv är värre än en påskyndad död. Varför ska det vara så ohyggligt att acceptera denna sanning?

Man skulle kunna förlänga denna diskussion vidare till ”mitt” område. Men detta blir en annan diskussion. De flesta djur som hålls i djurfabriker, på pälsfarmer och i djurförsökslaboratorier lever liv som är ett helvete på jorden och i många fall är säkert fortsatt liv värre än en påskyndad död.

Men att de hålls under dessa hemska förhållanden är inget som uppstår av sig självt. Det är människan som skapat dessa miljöer och det är vi som har placerat djuren där. Och då är lösningen ligga enkel som konkret – att vi slutar placera djur i situationer där det är bättre för dem att dö.

För djuret människan går det dock aldrig att veta när, eller förhindra att, vi hamnar i ett läge där frågan om liv och död uppstår. Men då det händer borde möjligheten till aktiv dödshjälp borde finnas med i diskussionen. Som ett sista alternativ i en fruktansvärd situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".